Enorme undersjøiske vulkanutbrudd på Tonga

Spruter flere hundre meter til værs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Øygruppa Tonga i Stillehavet har de siste dagene tatt del i et spektakulært syn, etter en rekke utbrudd fra undersjøiske vulkaner ved hovedøya Tongatapu.

Store mengder røyk, aske og damp står flere hundre meter til værs. Geologer estimerer at det er 36 vulkaner konsentrert i området ved vulkanøyene Hunga Tonga og Hunga Ha'apai, skriver AP.

Kan bli farlig
Dyre- og menneskelivet har så langt ikke blitt truet av de pågående utbruddene, opplyser myndighetene, men asken vil trolig tette til strandområdene på nærliggende øyer.

Om vulkanen øker i intensitet så kan følgene bli katastrofale, sier geokjemiker Simon Turner til The Times.

- Undervannsvulkaner kan bli voldsomme og få en stor klimatisk effekt. Denne har ikke nådd stratosfæren ennå, men muligheten er tilstede når den fortsetter å vokse, sier Turner.

Utbruddet av Pinatubo på Filippinene i 1991 reduserte temperaturen på den nordlige halvkule med 0,2 grader, og fikk samme effekt på klimaet som værfenomenet El Niño, opplyser han.

- For to år siden undersøkte vi området rundt Tonga-øya Tufoa. En vulkan hadde utbrudd der for 1000 år siden, og vi fant et flere meter tykt askelag kilometer unna. Det viser hvor ødeleggende disse vulkanene kan være, sier Turner.


En «ring av ild»
Forskere skal nå undersøke vulkanene nærmere før myndighetene avgjør om det er nødvendig med grep for å sikre befolkninga.

Utbruddene startet på mandag etter at en rekke jordskjelv har rystet hovedstaden Nuku'alofa de siste tre ukene. Det er antakelig ingen sammenheng mellom begivenhetene slik de lokale tror, mener geokjemiker Turner.

- Det betyr i så fall at magmaen steg 110 kilometer på noen få dager. Jeg tror det er usannsynlig.

Øygruppa Tonga består av 170 øyer og ligger på en lang hesteskoformet linje i Stillehavet som kalles «Pacific ring of fire», grunnet den ekstreme vulkanske aktiviteten. Totalt er det 452 vulkaner langs denne stripen.

Farlig for fly
Flytrafikken i Tonga-området kan bli hardt rammet dersom det kommer i kontakt med skyene fra vulkanen, som kan spres over lange distanser.

KLM flight 868 fra Amsterdam fløy i desember 1989 inn i vulkansk aske fra vulkanen Mount Redoubt i Alaska.

Boeing 747-400-maskinen mistet samtlige fire motorer, som ikke lot seg starte igjen før flyet hadde dalt over 14 000 fot. Jumbojet-en landet trygt, men med skader for over 80 millioner dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer