(Dagbladet.no): Øygruppa Tonga i Stillehavet har de siste dagene tatt del i et spektakulært syn, etter en rekke utbrudd fra undersjøiske vulkaner ved hovedøya Tongatapu.
Store mengder røyk, aske og damp står flere hundre meter til værs. Geologer estimerer at det er 36 vulkaner konsentrert i området ved vulkanøyene Hunga Tonga og Hunga Ha'apai, skriver AP.
Kan bli farligDyre- og menneskelivet har så langt ikke blitt truet av de pågående utbruddene, opplyser myndighetene, men asken vil trolig tette til strandområdene på nærliggende øyer.
Om vulkanen øker i intensitet så kan følgene bli katastrofale, sier geokjemiker Simon Turner til The Times.
- Undervannsvulkaner kan bli voldsomme og få en stor klimatisk effekt. Denne har ikke nådd stratosfæren ennå, men muligheten er tilstede når den fortsetter å vokse, sier Turner.
Utbruddet av Pinatubo på Filippinene i 1991 reduserte temperaturen på den nordlige halvkule med 0,2 grader, og fikk samme effekt på klimaet som værfenomenet El Niño, opplyser han.
- For to år siden undersøkte vi området rundt Tonga-øya Tufoa. En vulkan hadde utbrudd der for 1000 år siden, og vi fant et flere meter tykt askelag kilometer unna. Det viser hvor ødeleggende disse vulkanene kan være, sier Turner.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger