KAOS RÅDET i morgentimene tirsdag i Ålen sentrum da enorme vannmengder fra elva Gaula fosset gjennom sentrum. Mange innbyggere måtte reddes ut fra sine hjem.
Foto: Per Magne Moan / Scanpix
KAOS RÅDET i morgentimene tirsdag i Ålen sentrum da enorme vannmengder fra elva Gaula fosset gjennom sentrum. Mange innbyggere måtte reddes ut fra sine hjem. Foto: Per Magne Moan / ScanpixVis mer

Enorme vannmasser herjer Ålen sentrum

Minst fem personer evakuert på grunn av storflom i Sør-Trøndelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ER DU I OMRÅDET? Har du tips eller bilder? Kontakt oss på epost 2400@db.no, telefon 24 00 00 00 eller mms/sms 2400.

(Dagbladet): Ålen sentrum i Sør-Trøndelag er oversvømt, i det som er elva Gaulas største flom siden august 1940. En rekke veier i området er stengt på grunn av store vannmengder og ras.

En rekke personer er evakuert ut av området, sier reporter Per Magne Moan i Nea Radio til Dagbladet.

- Ødeleggelsene er totale. Det er et stort kjøpesenter her, og vannet står til langt opp på veggene. Og jeg vet ikke hvor mange bruer som har gått, sier Moan, og legger til at flommen kom svært overraskende på. «Vi har aldri slike flommer her,» sier han.

Politiet fikk melding om flommen klokka 01.45 i natt. Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) ble varslet en halv time senere. Helikopterbistand var på stedet klokka 07.00 og har hentet ut minst fem personer.

Flere boliger er evakuert, og det vurderes fortløpende å evakuere et eldresenter som trues, opplyser Sør-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

Foto: Per Magne Moan / Scanpix
Foto: Per Magne Moan / Scanpix Vis mer

- Redningsaksjonen har pågått siden klokka 03.00. Blant annet en kvinne fra hjemmesykepleien ble reddet fra biltak sør for Svølgatunnelen i Haltdalen. «Urban redningsgruppe og redningsdykkere fikk kvinnen i sikkerhet cirka klokka 05.00», heter det i meldingen.

Totalt fem personer er berget med Sea King-helikopter. For øyeblikket er ingen personer i kritisk nød i området, opplyser HRS.

- Helikopteret har nå satt kurs til en gård med dykkere for å sette løs noen kyr som er innesperret, sier redningsleder Erik Villasen til Dagbladet.

Mellom 40 og 50 personer er isolert i Aunegrenda, ifølge lokalavisa Retten.no.

Ved målestasjonen på Eggafoss i den øvre delen av Gaula er det målt en vannføring på 800 kubikkmeter vann per sekund, noe som tilsvarer 800 000 liter vann per sekund. Dette er det høyeste siden august 1940.

- Til vanlig er vannføringen 20-30 kubikk her. En middels flom ligger på rundt 200, sier vakthavende hydrolog Thomas Væringstad ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Vannet har nå begynt å trekke seg tilbake i de øvre delene av elva, mens det fortsatt stiger i de nedre. Toppen vil trolig bli nådd i løpet av dagen.

- Det er vanskelig å si når det vil bli ok vannføring i elva igjen: Det er veldig, veldig mye vann. Det kan ta et døgn eller to, sier vakthavende hydrolog Lars Evan Pettersson ved NVE til Dagbladet.

Flommen skyldes store nedbørsmengder, generelt mellom 60 og 70 millimeter de siste 24 timene, på grunn av en kaldfront som har gått sakte over Sør-Trøndelag.

- Det mest intense er nå over i Sør-Trøndelag, og systemet ligger nå over Nord-Trøndelag. Her vil det regne mye i dag og i morgen, sier vakthavende meteorolog Arnstein Tjøstheim ved Værvarslinga på Vestlandet til Dagbladet.

Forsvaret, Sivilforsvaret, Brannvesenet, Røde Kors, Statens vegvesen og sivile entreprenører deltar i den omfattende aksjonen i Sør-Trøndelag.

Saken oppdateres. Trykk F5 for siste versjon.

Foto: Per Magne Moan / Scanpix
Foto: Per Magne Moan / Scanpix Vis mer