«Enormt ambisiøs», sier Venstre. «Klimapolitisk havari», svarer opposisjonen.

Norges klimastrategi mot 2030 er lagt fram.

NORGE SKAL KUTTE: Norge skal kutte 40 prosent av utslippene fra blant annet transport og landbruk fram mot 2030, som en del av den globale innsatsen for å begrense klimaendringene. Bildet viser Waggonwaybreen i Magdalenefjorden på Svalbard. Foto: Erik Johansen / NTB Scanpix
NORGE SKAL KUTTE: Norge skal kutte 40 prosent av utslippene fra blant annet transport og landbruk fram mot 2030, som en del av den globale innsatsen for å begrense klimaendringene. Bildet viser Waggonwaybreen i Magdalenefjorden på Svalbard. Foto: Erik Johansen / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble politikerne i energi- og miljøkomiteen på Stortinget ferdige med å behandle klimameldingen. Dermed er kursen satt for en viktig del av Norges klimastrategi fram mot 2030.

Det er regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre, som har blitt enige om innholdet i klimameldingen, sammen med KrF.

Ifølge Ketil Kjenseth i Venstre er meldingen nå blitt styrket på flere områder, fra da den ble lagt fram av daværende klima- og miljøminister Vidar Helgesen i juni 2017.

- Klimameldingen er enormt ambisiøs, sier han.

Vi er blitt enige om om å skjerpe utslippskuttene i transportsektoren fra 35 prosent 50 prosent fram mot 2030. Det ingen andre land som er i nærheten av å sette seg sånne mål, sier han.

Kjenseth presiserer at klimameldingen ikke er en «tiltaksplan», men en «strategi».

- KLIMAPOLITIKKEN ER STYRKET: Ketil Kjenseth i Venstre, mener regjeringspartiene og Krf nå har styrket norsk klimapolitikk. Opposisjonen er rykende uenig. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
- KLIMAPOLITIKKEN ER STYRKET: Ketil Kjenseth i Venstre, mener regjeringspartiene og Krf nå har styrket norsk klimapolitikk. Opposisjonen er rykende uenig. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

Klimameldingen dreier seg om hvordan Norge skal kutte 40 prosent av utslippene fra det som heter «Ikke-kvotepliktig sektor» fram mot 2030.

Dette dreier seg i all hovedsak om utslipp fra biltrafikk og annen transport, landbruk, bygg og avfall. Olje- og gassnæringa inngår ikke.

Hardt kritisert

Meldinga har blitt møtt med kraftig kritikk fra miljøbevegelsen helt fra den ble lagt fram.

Kritikken har særlig gått på at regjeringen legger opp at en tredjedel av utslippskuttene kan gjøres gjennom kjøp av klimakvoter og andre såkalte «fleksibilitetsmekanismer» i samarbeid med EU, i stedet for å gjøre kutt her hjemme.

Også her mener Kjenseth klimameldingen nå er styrket. Kuttet på 40 prosent er heller ikke et «tak», men et «gulv», forteller han.

- Det som ligger til grunn er at hele kuttet på 40 prosent i ikke-kvotepliktig sektor, skal gjøres gjennom utslippskutt i Norge.

- Vi skal forhandle med EU om bruk av fleksibilitet, men det vil da komme som en bonus. Norge kan dermed overoppfylle målet om å kutte 40 prosent.

Kjenseth mener Venstre har bidratt til å stramme opp regjeringens klimapolitikk, og nevner blant annet at cruise- og ferjetrafikken i fjorder med verdensarvstatus, nå skal være utslippsfri innen 2026.

Full uenighet

Opposisjonen på Stortinget har derimot en helt annen oppfatning av klimastrategien som ble lagt fram i dag.

Per Espen Stoknes fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) kaller hele klimameldingen «en 104 sider lang ansvarsfraskrivelse».

- Denne klimameldingen lyser manglende politisk lederskap. Den inneholder ikke noe klart nasjonalt klimamål for 2030, og ingen konkret plan for hvordan vi skal senke utslippene, mener han.

- ANSVARSFRASKRIVELSE: MDGs Per Espen Stoknes mener hele klimameldingen er en ansvarsfraskrivelse. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix
- ANSVARSFRASKRIVELSE: MDGs Per Espen Stoknes mener hele klimameldingen er en ansvarsfraskrivelse. Foto: Mariam Butt / NTB Scanpix Vis mer

Stikk i strid med hva Venstre sier, hevder Stoknes at regjeringspartiene fortsatt legger til rette for utstrakt bruk av kvoteordninger.

- Den inneholder ikke noe klart nasjonalt klimamål for 2030 og ingen konkret plan for hvordan vi skal senke utslippene, sier han.

- Erna Solbergs energiske forsøk på å bruke kvotesystemet til å kjøpe seg fri fra klimakutt, får alt pratet om «grønt skifte» til å klinge veldig hult. Regjeringen oppviser en imponerende kreativitet og oppfinnsomhet i sine forsøk på å slippe unna reelle klimakutt i Norge, sier Stoknes.

- Havari

Også Audun Lysbakken, partileder i SV, mener klimastrategien som nå er lagt fram er for dårlig.

- Denne klimameldingen er et klimapolitisk havari, sier han.

- Her presterer regjeringen sammen med KrF å levere en melding uten tiltak for å kutte klimautslipp i Norge de nærmeste årene. Uten nye, konkrete initiativer. Uten ambisjon.

- Uansvarlig av MDG

Ketil Kjenseth i Venstre mener påstandene om at klimameldingen ikke setter noe klart klimamål for 2030 er direkte feil.

Han viser til målet om 40 prosent utslippskutt kutt i Norge, halvering av utslippene fra transport, og utslippsfrie verdensarv-fjorder i 2026.

- Vi deler MDGs ambisjoner, men tempoet vi skal ta fram dit er også viktig. Hastigheten MDG legger opp til er uansvarlig både for næringslivet og innbyggerne, sier Kjenseth.

Debatt i tåka

Åsmund Aukrust, som sitter i energi- og miljøkomiteen for Arbeiderpartiet, er langt fra enig med Kjenseth om hva innholdet i klimameldingen faktisk innebærer, og mener regjeringspartiene og KrF nå «tåkelegger klimadebatten med begreper».

- Regjeringspartiene og Krf har fått hele klimasaken til å handle om ulike typer kvotekjøp og regnemåter, i stedet for å bidra til å skape en nasjonal dugnad for å omstille samfunnet og bekjempe klimaendringer, sier han.