Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enormt engasjement

«Vi ser et samarbeid vi ikke trodde var mulig.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  I etterkant av flodbølgekatastrofen i Asia har vi sett et enormt engasjement både i Norge og internasjonalt. Hva er det som får folk til å gi?

Men jeg håper at det samarbeidet vi har sett nå, og det vennskapet som vi har sett, vil vise at det er ingen lov som sier at vi vil gå inn i framtida med en kollisjon mellom sivilisasjoner. Dette er de virkelig viktige framtidsspørsmålene. Vi kan samarbeide og vi kan leve sammen. Vi ser et vennskap vi før ikke kjente til. Vi ser et samarbeid vi ikke trodde var mulig. Oppi all tragedien gir denne katastrofen oss en mulighet til det.
 
-  Hva kan Røde Kors og FN gjøre for å opprettholde dette engasjementet også etter at journalistene har dratt hjem?-  Både FN og Røde Kors kan - og bør - jobbe med det. Men jeg er blitt for gammel til å tro at verden kan konsentrere seg om mer enn en katastrofe om gangen. Vi konsentrerte oss om Balkan i fem år. Det er nå ute av folks oppmerksomhet. Nå er det flomkatastrofen. Men jeg tror at den igjen vil forsvinne når en ny krise og katastrofe oppstår.
 
-  Frykter du at de hardest rammede landene, Indonesia og Sri Lanka, må bære byrden av gjenoppbygging alene når oppmerksomheten forsvinner?-  Min frykt er da at mange land ikke vil hjelpe med det de nå lover. Uansett regjering har Norge har vært flinke til å holde det vi lover. Men selv om vi yter mye, er vi ikke noen stormakt. Det er helt sentralt at stormaktene greier å holde løftene sine. Der er jeg ikke overoptimist. Det må jeg si.

-  Kan du forestille deg et liknende engasjement for en katastrofe i Afrika?
-  Hvis det var nordmenn involvert.

-  Hva er de viktigste erfaringene vi kan ta med oss etter katastrofen?
-  Det ene er solidaritet uavhengig av etnisk bakgrunn. Det andre er at vi tilhører den eneste og samme verden. Det blir vi klar over ved sånne katastrofer. Det tredje er hvor viktig det er å bekjempe fattigdom.

Presidenten i Norges Røde Kors, Thorvald Stoltenberg, blir intervjuet av

-  Bare til Røde Kors har det kommet inn over 240 millioner kroner. Selv med fjernsynsinnsamlinger har vi ikke nådd så høyt noen gang. Det følger av, tror jeg, at i tillegg til at vi alltid har vært rede til å gi til innsamlingsaksjoner etter krig, katastrofe og ulykker, så er også våre egne landsmenn direkte berørt. Jeg har fått telefon fra en person som gir en million. Jeg trodde ikke jeg skulle oppleve noe sånt. Så er det barna som solgte julegavene sine for 6500 kroner og kom til Røde Kors med det. Sånt gjør inntrykk.

-  Hvordan hadde engasjementet vært dersom ikke nordmenn hadde vært rammet?-  Om vi regner det i innsamlede penger for Norges Røde Kors, hadde vi vært veldig fornøyde hvis vi hadde fått halvparten. Jeg synes ikke det er noe rart at folk gir enda mer når de føler at ulykken er nær. Det betyr at det er viktig å forklare folk at det å hjelpe - vanlig bistand eller i katastrofesituasjoner - det er også i din interesse. Solidariteten gjennom historien var ikke basert på almisser, men på at vi innså at vi var i samme situasjon. Vi må skjønne at hjelp også er i vår egeninteresse.


-  Så katastrofen har vært med på å knytte sammen de som tradisjonelt har vært givere og mottakere av hjelp?
-  Ja, se hvor pent nordmenn snakker om lokalbefolkningen i Thailand. De roser deres enestående innsats. Vi ser at muslimer, hinduer, buddhister, jøder og kristne jobber sammen. De spør ikke engang om religion. De jobber sammen for å løse felles problemer. Folk har funnet venner som de tidligere ikke kjente til at eksisterte. Og vi har oppnådd samarbeid som vi før ikke trodde var mulig. Når hverdagen kommer, vil det ikke være like sterkt som nå, men jeg håper noe av dette kan sitte igjen.

-  Kan denne katastrofen være et vendepunkt som gjør at et slikt samarbeid kan fortsette?-  Det vil jeg være forsiktig med å si. Jeg ønsker å være håpefull og optimist, men jeg prøver å ikke trekke det over i det naive. Jeg tror ikke den intensiteten vi ser i samarbeidet på tvers over grensene vil fortsette når dette har lagt seg.

EGENINTERESSE: Thorvald Stoltenberg mener flodbølgekatastrofen har ført givere og mottakere av hjelp sammen. Men han er ikke optimistisk på at rike land vil holde sine løfter overfor de hardest rammede landene i Asia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media