Enormt isflak i Antarktis nær ved å løsne

Et enormt isflak ved kysten av Antarktis henger nærmest i en tynn tråd.

GIGANTISK: NASAs IceBridge-program målte i desember i fjor denne sprekken i isbremmen Larsen C til å være omtrent 11 mil lang, 90 meter bred og 500 meter dyp. Foto: Maria-Jose Vinas / NASA
GIGANTISK: NASAs IceBridge-program målte i desember i fjor denne sprekken i isbremmen Larsen C til å være omtrent 11 mil lang, 90 meter bred og 500 meter dyp. Foto: Maria-Jose Vinas / NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser nye satellittbilder som ble offentliggjort av Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) onsdag.

En 200 kilometer lang sprekk har nesten delt isflaket fra resten av isbremmen Larsen C på Antarktishalvøya.

– Det er bare 5 kilometer fra slutten av sprekken til havet, heter det i en uttalelse fra ESA.

Isflaket er på 6600 kvadratkilometer, betydelig mer enn Akershus fylke. Når flaket løsner, vil det bli et av de største «isfjellene» som noen gang er registrert i verden.

At is løsner fra Antarktis, er normalt. Men prosessen har trolig skutt fart som følge av den globale oppvarmingen. Vannet på undersiden av isbremmene langs kysten er varmere enn før, noe som bidrar til å løsne nye, store flak.

Bremmene bremser isbreer lenger inne på det antarktiske fastlandet. Hvis breene som bremses av Larsen C glir ut i havet, kan havnivået over hele verden stige med om lag 10 cm.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer