Denne uka har østlige Island blitt rammet av nedbørsmengder som bare skjer hvert 50. år.
De uvanlige nedbørsmengdene utløste fredag flere jordskred i den lille byen Seyðisfjörður.
Flere hus er revet med i skredene og byens innbyggere er blitt evakuert, melder lokal media.

Knuser drømmen om hvit jul
Enorme nedbørsmengder
Ifølge den islandske avisa mbl, har nedbøren på østlige Island aldri før vært så høy over en femdagers periode som den har vært mellom 14 -18 desember.
Det bekrefter ekspert i meteorologisk forskning ved Islands meteorologiske Institutt, Kristin Björg Ólafsdóttir, til avisa.

I løpet av disse dagene ble det registrert hele 570 mm nedbør i området.Til sammenlikning skal den gjennomsnittlige årlige nedbørsmengden i Reykjavík ligge på omtrent 860 mm, ifølge avisa.
I Bergen er den årlige gjennomsnittlig nedbørsmengden satt til 2511 mm, ifølge Bergen kommune.
Mengden som kom i løpet av de få dagene på østlige Island er altså mer enn en femtedel av det som årlig kommer i Bergen.
Nedbøren førte til flere store skred og flere hus er revet med i skredene i Seyðisfjörður. Flere av byens innbyggere skal ha vært i fare for å bli tatt av skredene, men ingen skal ha blitt skadd.
Lørdag evakuerte myndighetene innbyggerne og sperret av veiene inn til byen.

Foreløpig er omfanget av ødeleggelsene ikke kjente.
Byen Seyðisfjörður er blant annet kjent for sin ferjeforbindelse til Hirtshals i Danmark og Tórshavn på Færøyene. Fram til 2009 gikk ferja MS «Norröna» også fra Seyðisfjörður til Bergen.
Flere av husene som er blitt tatt av skredene, anses som historiske, skriver avisa mbl.
– Et mirakel
Ifølge den islandske avisa Visir fikk mediene for første gang komme inn til byen lørdag ettermiddag, ledsaget av politiet. Som følge av at det fortsatt er stor rasfare, fikk ingen likevel nærme seg selve rasområdet.
– Vi er veldig takknemlige for at ingen liv har gått tapt. Midt i hele denne katastrofen, så er det et mirakel, uttalte byrådsformann Hildur Thórisdóttir til mbl.
– Som følge av at det har samlet seg store mengder vann i fjellene, føler heller ikke folk seg trygge i området, la byrådsformannen til.

Fredag skrev statsminister Katrín Jakobsdóttir i en hilsen på Facebook at hele landet tenker på byens innbyggerne.
– Vi følger situasjonen tett og redningsmannskap er kalt ut for å hjelpe med evakueringen. Men det regner fortsatt i området og forholdene er vanskelige, la hun til.
Inspisert med fly
Lørdag kveld meldte de lokale myndighetene at sprekkene i fjellet ble inspisert med fly og at det islandske meteorologiske instituttet ville gjennomgå dataene lørdag kveld og søndag formiddag.

Første gang på 800 år
De skrev også at vanntrykket i jorda har gått ned, og at planleggingen rundt de kommende opprydning- og redningsaksjonene er i gang for å kartlegge når det er trygt å komme tilbake til byen.
Det er ikke meldt regn i området de neste dagene, og faren for nye skred skal derfor nå være ansett som lav.
Det er ventet en ny kunngjøring fra de lokale myndighetene om situasjonen omkring kl. 12 søndag, skriver myndighetene på sine nettsider.