Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enormt press på «No life»-Schumann

Nygifte Kjell Alrich Schumann (40) er igjen på plass på tiltalebenken. Kan bli dømt for politidrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Flere av de Nokas-dømte har tilstått at de var med på ranet, etter at de nektet hardnakket i tingretten. Flere har også utpekt Schumann som mannen som skjøt og drepte politibetjent Arne Sigve Klungland.

Giftet seg i forrige uke

Med et forsiktig smil om munnen kom nygifte Kjell Alrich Schumann (40) inn til rettssaken som vil besegle hans liv. For nå dreier mye av Nokas-saken seg om Schumann, eller «No life», som er hans kallenavn i det kriminelle miljøet.

I tingretten sto han beinhardt på at han trakk seg fra ranslaget og var over alle hauger da norgeshistoriens mest brutale ran ble gjennomført. Han påberopte seg den tungt kriminelt belastede Svein Erik Utsi som alibi. Tingretten festet ikke lit til Schumanns forklaring.

Nå er presset enormt på 40-åringen fra Finnskogen. Sist torsdag giftet han seg med ei medinsatt Stavanger-kvinne i fengslet, hun soner en narkodom på fem år. Giftemålet bak murene var nok et lyspunkt i en hverdag preget av grå rutine og ensomt privatliv på ei liten celle.

- Godt å lette samvittigheten

Som alltid var Schumann ulastelig antrukket med svart dress og grå skjorte, mens hovedmannen, David Toska, tok plass på tiltalebenken iført sin velkjente lusekofte.

Toska har tilstått og vil kjempe for å unngå en forvaringsdom, og hans antatte medvirkning til å finne Munch-bildene Skrik og Madonna kan være en del av denne strategien.

HOVEDPERSON: De Nokas-tiltalte var på plass i retten i 09.30-tida i dag. Alle lurer på hvilken strategi Kjell Alrich Schumann og forsvarer Fredrik Schøne Brodwall vil legge opp i ankesaken. Foto: SCANPIX
HOVEDPERSON: De Nokas-tiltalte var på plass i retten i 09.30-tida i dag. Alle lurer på hvilken strategi Kjell Alrich Schumann og forsvarer Fredrik Schøne Brodwall vil legge opp i ankesaken. Foto: SCANPIX Vis mer

Etter at samtlige tiltalte ble dømt til lange fengselsstraffer i Stavanger tingrett, har flere av de domfelte løsnet på talebåndet. Tilståelsene har kommet på rekke og rad, både Lars Erik Andersen, Erling Havnå og Ridvan Halimi og Thomas Ingebrigtsen har sagt at det var en lettelse å kunne fortelle sannheten.

Deres nye forklaringer gjør at flere biter faller på plass for aktoratet. Aktor Tor Christian Carlsen og Arild Dommersnes kan plassere flere av gjerningsmennene i sine roller under ranet. I tingretten argumenterte aktoratet for at de tiltalte deltok under Nokas-ranet, uten å kunne bevise deres konkrete rolle eller plassering på Domkirkeplassen i Stavanger.

Kamp mellom tiltalte

I tingretten var det en munter og avslappet tone mellom de tiltalte. De fleipet seg imellom og det så ikke ut til å være alvorlige motsetninger mellom noen. Så var da også alle lojale mot det som er kodeksen i det tunge ransmiljøet, si minst mulig og si ikke noe om medtiltaltes rolle!

Nå er denne lojaliteten brutt, og det ligger an til langt større konflikter mellom de tiltalte og deres forsvarere.

Hvis Kjell Alrich Schumann fastholder sin uskyld, må hans forsvarer, advokat Morten Furuholmen, satse alt på på bryte troverdigheten til tiltalte som plasserer hans klient sentralt i ranet. Hvorfor er Andersen, Havnå og Ingebrigsten troverdige nå, når de presenterte løgn etter løgn i tingretten?

Her vil det bli en dragkamp mellom tiltalte og deres advokater, og det kan bli en mer amper stemning i lagmannsretten enn i tingretten.

Ankesaken foregår i de provisoriske rettsslokalene på Forus, hvor også tingrettens forhandlinger ble gjennomført. Sikkerhetsoppbudet ser ut til å være noe dempet denne gangen, det er ikke like mange bevæpnede politifolk ved ethvert hushjørne.

image: Enormt press på «No life»-Schumann

Det er ventet at dom i lagmannsretten først vil falle over nyåret.

Dagbladet.no følger rettssaken.

<B>TILBAKE I LUSEKOFTA:</B>David Aleksander Toska, her med forsvarer Øysten Storrvik, vil for alt i verden unngå at den lange fengselssstraffen han fikk i tingretten blir endret til forvaring - en straff som kan forlenges livet ut.