Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enron-sjefen starter soningen

Jeff Skilling nektes kausjon. Må starte soningen på 24 år for tidenes svindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En føderal appelldomstol avslo tidligere Enron-sjef Jeffrey Skillings anmodning om kausjon, og han er beordret direkte i fengsel, skriver AP.

- Skilling kommer ikke med noe avgjørende nytt som vil omgjøre dommen på noe punkt, sier dommer Patrick Higginbotham i sin to-siders avgjørelse.

Som et resultat av dette, avslo dommeren Skillings anmodning om kausjon.

Skilling begynner dermed nå sin 24 år lange straff, etter å ha blitt dømt på 19 punkter om konspirasjon, svindel og innsidehandel. Han skal sone straffen i et fengsel i Waseca, Minnesota.

Higginbotham sier at selv om det er alvorlige svakheter ved dommen, så er de ikke nok til å reise spørsmål om Skillings skyld eller å gi han kausjonsmulighet.

Jeffrey Skilling (53) ble dømt i mai til 24 år og fire måneder i fengsel etter Enron-skandalen, som var den strengeste straffen gitt til noen av de tiltalte i saken.

Enron-grunnlegger Kenneth Lay ble også dømt for konspirasjon, svindel og insidehandel. Han døde 5. juli i år av hjertestans. Dermed er Skilling den med høyest stilling i Enron som straffes.

Energi-selskapets ledelse trikset med kontoer, overførte gjeldspostene til datterselskaper og inngikk ulovlige avtaler. Selskapet vokste enormt på slutten av 1990-tallet. Det hele kollapset i 2001, og regnes som tidenes største svindelsak. Det førte til at flere tusen mistet jobben og millioner av amerikanere tapte penger og pensjonen.

DØMT FOR TIDENES SVINDEL: Jeffrey Skilling (t.v) sammen med advokat Daniel Petrocelli og Kenneth Lay (t.h) under rettssaken mot de to tidligere toppsjefene i Enron i vår. Foto: SCANPIX/REUTERS
DØMT FOR TIDENES SVINDEL: Jeffrey Skilling (t.v) sammen med advokat Daniel Petrocelli og Kenneth Lay (t.h) under rettssaken mot de to tidligere toppsjefene i Enron i vår. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Skilling var i utgangspunktet anklaget for 28 punkter, og dømt for 19 av disse. Hadde han blitt funnet skyldig i alle, ville han fått 275 år i fengsel.

Hele Norges coronakart