Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enron-sjefene dømt

Jeffrey Skilling og Kenneth Lay funnet skyldig i svindel og sammensvergelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De tidligere Enron-sjefene Jeffrey Skilling og Kenneth Lay er funnet skyldig på nesten alle tiltalepunktene i straffesaken mot dem i kjølvannet av Enron-skandalen. De risikerer nå flere titalls år i fengsel.

Enron, som var USAs ledende energiselskap, erklærte seg konkurs i 2001, og det kom seinere fram at ledelsen hadde gjennomført en storstilt dekkoperasjon for å skjule gigantselskapets store gjeldsproblemer.

Millioner av amerikanere mistet sparepengene og pensjonene sine i kjølvannet av selskapskollapsen, som blir omtalt som historiens største svindelsak.

Løy til investorene

Skilling og Lay er nå funnet skyldig i å ha løyet til investorene om Enrons kjempemessige finansielle problemer.

Skilling er blitt funnet skyldig på 19 av de 28 tiltalepunktene han var tiltalt for. De ni tiltalepunktene han går fri for, dreier seg om innsidehandel. Hvis han hadde blitt funnet skyldig på alle punktene, ville han risikert til sammen 275 års fengsel.

Lay ble funnet skyldig på alle de seks tiltalepunktene, som alle gikk på svindel og sammensvergelse. Han risikerer nå 45 år bak murene.

Både Skilling og Lay har signalisert at de akter å anke dommen.

DØMT: Tidligere direktør Jeffrey Skilling (t.v.) og grunnlegger og styreleder Kennneth Lay (t.h.). I midten forsvarer Daniel Petrocelli. Foto: REUTERS/SCANPIX
DØMT: Tidligere direktør Jeffrey Skilling (t.v.) og grunnlegger og styreleder Kennneth Lay (t.h.). I midten forsvarer Daniel Petrocelli. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Noen ting virker, andre ikke. Jeg er selvsagt skuffet, men det er sånn systemet fungerer, er Skillings kommentar til dommen.

Største skandale noensinne

Enron-saken er den største næringslivsskandalen i amerikansk historie.

I løpet av 1990-tallet vokste Enron til å bli USAs største energiselskap, og i 2000 hadde konsernet en omsetning på svimlende 100 milliarder dollar, samt 20 000 ansatte i 40 land, derav 60 i Norge.

Men deretter gikk det nedover. Året etter viste det seg at selskapet hadde mye mer gjeld enn de kunne betjene, mer enn 65 milliarder dollar. Deretter begynte det å strømme på anklager om at ledelsen i hemmelighet hadde brukt utenlandske firma for å skjule de enorme tapene. Aksjene stupte i verdi.

I oktober 2001 måtte Enron-ledelsen krype til korset og kunngjøre giganttapene, og to måneder seinere ble konsernet slått konkurs. Med i dragsuget gikk Enrons bokholderfirma Arthur Andersen, som var blant USAs ledende.

Dobbeltrolle

Arthur Andersen hadde en dobbeltrolle som både rådgiver og regnskapsrevisor for Enron, og spilte en nøkkelrolle i selskapets tvilsomme disposisjoner.

Enrons finansielle problemer ble lenge kamuflert ved at store gjeldsposter ble plassert utenfor det ordinære regnskapet, og det ble bevisst overført penger mellom Enrons datterselskap.

For omverdenen så det ut som om Enron gikk strålende, og aksjekursen steg rett til værs. Men den gigantiske dekkoperasjonen lot seg ikke skjule i lengden, og alt falt altså sammen i løpet av få måneder i 2001.

Konkursen var i henhold til den amerikanske konkurslovens paragraf 11, som gir konkursrammede selskap beskyttelse mot kreditorene. Dette innebar at driften kunne fortsette mens selskapet ble omstrukturert.

Ble saksøkt

I 2002 innledet justisdepartementet etterforskning av Enron-konkursen, og ei aksjonærgruppe saksøkte samtidig flere av direktørene, Arthur Andersen og flere advokatfirmaer som var innblandet.

Finansdirektør Andrew Fastow ble i 2004 dømt til ti års fengsel etter å ha innrømmet skyld, mens regnskapssjef Richard Causey erklærte seg skyldig og gikk med på å vitne mot Skilling og Lay.

Enrons virksomhet omfattet, i tillegg til elektrisitet og gass, handel med blant metall, papir, kull, kjemikalier og tremasse. Selskapet eide et stort fiberoptisk nettverk og opererte et gassrørledningsnett på til sammen 40 000 kilometer.

OVERDÅDIG: Enrons hovedkvarter i Houston, avbildet i 2001, da tårnet til venstre ennå ikke var helt ferdig.
EKSPANDERTE: Enrons virksomhets omfattet mange land. Her selskapets gasskraftverk i Middlesbrough i Nord-England.
VITNET MOT LEDELSEN: Regnskapssjef Richard Causey har fått strafferabatt mot å vitne mot Skilling og Lay i retten. Kona Bitsy til venstre.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling