Ensidig dugnad

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Da finansminister Gudmund Restad la fram sitt statsbudsjett for halvannen måned siden, varslet han en nasjonal dugnad for å styrke kronekursen og få rentene ned. En betydelig innstramming både i privat og offentlig sektor ble lansert, her skulle alle bidra for å minske presset i norsk økonomi. Det ble gjort en slags sentrumspolitisk dyd av fordelingen på innstrammingene. Håpet var at en mellomfornøyd opposisjon på Stortinget skulle godta en slik midt på treet-løsning.
  • Når offentlig sektor nå må ta hele støyten alene, er det selvsagt en seier for høyrepartiene. Spørsmålet er om denne løsningen er riktig medisin for å få orden i landets økonomi. Alternativet til det budsjettet som nå får flertall, ville trolig fått samme innretningen. Arbeiderpartiet forbauset omverdenen sist helg med å si seg villig til å nulle ut skatte- og avgiftsøkningene sammen med Høyre.
  • På sin pressekonferanse i går innrømmet Restad at presset i økonomien ville blitt mindre hvis privat sektor ikke var blitt skjermet. Selv om Restad nå endelig får den innstrammingen han ønsker, er han ikke fornøyd med innretningen. Virkningen av kuttene i offentlig sektor blir mer usikre, og de kommer ikke så raskt som skatte- og avgiftsøkninger ville ført til. Derfor gir den rene høyreresepten den nest beste medisinen for å få raske rentekutt. I tillegg forsvinner den fordelingsprofilen som lå i Restads opprinnelige skatteforslag.
  • Men motstanden mot skatte- og avgiftsøkninger kom ikke bare fra høyresiden, slik vi er vant til. Også fagbevegelsen protesterte, fordi økningen ville kommet på toppen av rentehoppet. Det ville blitt tatt inn igjen ved neste lønnsoppgjør. Derfor kan den innstrammingen vi nå har fått, slå gunstig ut på rentene på lengre sikt. Men høyresida har i tillegg håvet inn en betydelig politisk seier. Den kan i lengden få alvorlige konsekvenser for velferdsstaten. Den renteprisen vi ensidig belaster offentlig sektor med i år, kan vise seg å bli dyr for oss alle.