- Ensidig, men rettferdiggjort mediedekning av Palin

Ikke så rart at media slenger seg på «dumme» Sarah Palin?

 BOMMET PÅ KOREAENE : Potensiell presidentkandidat foran presidentvalget i 2012, Sarah Palin, skulle ha sagt «sørkoreanske-» og ikke «nordkoreanske allierte» da hun på radio onsdag refererte til den støtten hun mener USA må gi i konflikten mellom Nord- og Sør-Korea. Foto: Brian Snyder/REUTERS.
BOMMET PÅ KOREAENE : Potensiell presidentkandidat foran presidentvalget i 2012, Sarah Palin, skulle ha sagt «sørkoreanske-» og ikke «nordkoreanske allierte» da hun på radio onsdag refererte til den støtten hun mener USA må gi i konflikten mellom Nord- og Sør-Korea. Foto: Brian Snyder/REUTERS.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag kveld gikk Sarah Palin på eteren i «Glenn Becks radioshow» og erklærte at USA «selvsagt må stå sammen med (sine) nordkoreanske allierte» i konflikten mellom Nord- og Sør-Korea som denne uken igjen har har blusset opp igjen. 

I det minste hadde den potensielle republikanske presidentkandidaten fått med seg at voldsomme gnisniger nå finner sted langs grensa mellom de to asiatiske nabolandene.

Faktisk hadde hun også omtalt Nord-Korea på korrekt vis tidligere i intervjuet.

Om Palins uheldige uttalelse bare var en forsnakkelse, eller om hun faktisk ikke visste bedre, diskuteres nå imidlertid av og i internasjonal presse.

Kunnskapsløs på utenriks
På den ene siden kan ikke annet antas enn at det var en forsnakkelse.

- Sarah Palin did it again, skriver The Times of India, og viser til hennes siste «gaffe» - den «klumsete feilen» - hvorpå en kommentator kommenterer:

- Hun er for travel. Hvorfor må en liten forsnakkelse havne på forsidene verden over?

Men nettopp fordi Palin «gjorde det igjen», sår mange tvil om det faktisk skyldtes en forsnakkelse.

For den tidligere visepresidentkandidaten har flere ganger før blitt kritisert for manglende kunnskaper generelt og om utenrikspolitiske spørsmål spesielt.

Som også The Times of India viser til, sa Palin blant annet for to år siden at det at hjemstaten hennes Alaska ligger «rett over grensen» til Russland har gitt henne utenrikspolitisk erfaring.
Negativ mediedekning   
Slike uttalelser har fått mediene til å slenge seg over Palin med en mediedekning ikke bare overnevnte kommentator, men også USA-ekspert og leder av Forsvarets Senter for transatlantiske studier, Svein Melby, anser for å være av det ensidige slaget.

- Det er et poeng at media er gjennomgående negative i sin dekning av Palin, sier Melby, som vedgår at både den norske og den internasjonale mediedekningen i så måte er ensidig når det gjelder den potensielle presidentkandidaten.  

- Hennes siste blunder var riktignok ganske sikkert en forsnakkelse, fortsetter han.

I så måte hadde det kanskje ikke vært nødvendig av pressen å blåse opp uttalelsen i slike proporsjoner som den har blitt blåst opp i. At den blir det, er riktignok forståelig, mener Melby, som sier Palin allerede for lengst selv har skapt et inntrykk av å være noe kunnskapsløs.

- Forsnakkelser som denne underbygger et allerede satt inntrykk ute i befolkningen av at Palin ikke er spesielt kunnskapsrik. Når hun forsnakker seg på den måten, forsterkes bare dette inntrykket ytterligere, og uttalelsen får større betydning enn den hadde behøvd å få, sier Melby.  

- Mener du dermed at opptredenene hennes rettferdiggjør den mediedekningen hun får?

- På en måte, ja. Det er ihvertfall ikke noe tvil om at hun i utgangspunktet har et image-problem, sier USA-kjenneren, og viser til søndagens magasinutgave av The New York Times som blant annet i nest nederste avsnitt på førstesiden refererer til en fersk ABC News/Washington Post meningsmåling om Palin.

Evnen til å ta til seg ting
Meningsmålingen er ikke spesielt oppløftende lesning for Palin og hennes team. Selv om 39 prosent av velgerne tross alt favoriserer Palin, svarer 54 prosent av de spurte at de misliker henne, mens 67 prosent anser henne for å være uskikket til å være president.

Skulle så Palin stille som presidentkandidat til tross, noe det ser ut til at hun kommer til å gjøre, vil hun ha en stor oppgave med å løfte imaget sitt, ifølge Melby. 

- En enda større oppgave enn det Bush hadde, sier han, som har skrevet bok om nettopp Bush.

- Det var skapt et image av Bush som antydet at han var dum. Bush var langtfra dum. Han var over gjennomsnittet begavet, og hadde en evne til å ta til seg ting fort, sier Melby, og avslutter:

- Den evnen må også Palin begynne å vise dersom hun virkelig har tenkt til å stille som presidentkandidat. Så må man riktignok ikke glemme at alle kan si dumme ting en gang iblant.