Ensidig våpenhvile i Kashmir

India ønsker Pakistans kunngjøring om ensidig våpenhvile i Kashmir velkommen. Inderne krever likevel at nabolandet gjør mer for å hindre militante islamister i å snike seg over grensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk flest i Kashmir, blant dem også separatister som ønsker at Kashmir skal bli en egen stat, stilte seg mandag positive til utspillet. Den pakistanske regjeringen kunngjorde våpenhvilen søndag, dagen før Eid al-Fitr, som markerer slutten på muslimenes fastemåned Ramadan.

- Det er veldig bra at dette kom før Eid, sa den framtredende separatistlederen Shabir Shah. -Vi hilser velkommen den pakistanske statsministerens kunngjøring av en ensidig våpenhvile som trer i kraft fra den hellige Eids begynnelse, sa en indisk tjenestemann.

Positivt

- Vi vil svare positivt på dette utspillet, tilføyde Navtej Sarn a, som er talsmann for det indiske utenriksdepartement. Utspillet kom etter at atommaktene India og Pakistan så sent som i fjor var på randen av en ny krig om herredømmet over Kashmir.

Regionen ved foten av Himalaya-fjellene er i dag delt i to, hvorav den ene er pakistansk mens den andre er del av den indiske delstaten Jammu og Kashmir. To av de tre krigene India og Pakistan har utkjempet seg imellom siden de ble selvstendige stater i 1948, har dreid seg om herredømmet over Kashmir.

Indiske og pakistanske styrker skyter med jevne mellomrom mot hverandre over den såkalte kontrollinjen, som markerer den faktiske grensen mellom de to land i Kashmir. Ved siden av at soldater omkommer, krever denne skuddvekslingen også sivile liv, og granater gjør stor skade på avlinger og annen eiendom.

Frykt

- Her i Uri lever vi i konstant frykt for at en granat fra den andre siden av kontrollinjen skal treffe oss, sier Maqsood Ahmed fra et indisk distrikt nær grensen. -Dette er den beste gaven Pakistan kunne gi oss til Eid, tilføyer Ahmed, som arbeider som tekniker ved en radiostasjon i Jammu og Kashmirs sommerhovedstad Srinagar.

- Hvis India gir et positivt svar, er dette storartede nyheter. Dette kan bidra til en normalisering av forholdet mellom de to landene, sier Abdul Rashid, som arbeider for myndighetene i Keran på pakistansk side av grensen.

Den islamistiske opposisjonen i Pakistan stiller seg imidlertid svært skeptisk til utspillet fra regjeringen. Nestlederen for valgalliansen MMA Liaquat Baloch sier at den ensidige våpenhvilen er dårlig diplomati som ikke fortjener noen støtte.

(NTB-AFP-DPA)