Enslig klimasvale

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøvernminister Erik Solheim er en enslig klimasvale i Regjeringen. Den rødgrønne klimapolitikken utformes i olje- og energidepartementet.

12. mai holdt miljøvernminister Erik Solheim sin klimapolitiske redegjørelse for Stortinget. Ministeren fremviste et stort engasjement for issmelting i Himalaya og Arktis, skogbranner i Australia, våtmarker, villrein og korallrev. Det eneste han ikke snakket om var nasjonale klimatiltak.

Jeg betviler ikke miljøvernministerens engasjement i klimapolitikken. Men engasjementet har tydeligvis ikke smittet over på resten av regjeringen.

For hvor er det blitt av klimaengasjementet når olje- og energiministeren nekter å støtte et aksjonærforslag på StatoilHydros generalforsamling som sier at selskapet skal trekke seg ut av den skitne oljesandindustrien i Canada?

Hvor er klimaengasjementet når Regjeringen i den nylig fremlagte forvaltningsplanen for Norskehavet varsler åpning av sårbare områder i Arktis for oljeutvinning?

Og hvor er klimaengasjementet når regjeringen legger frem en plan for utbygging og drift av Goliat-feltet i Barentshavet som øker de allerede skyhøye utslippene av klimagasser fra norsk sokkel?

Disse tre eksemplene er hentet fra politiske saker og beslutninger som den rødgrønne regjeringen har fremmet bare den siste uken.

På denne bakgrunn synes jeg statsråden er både pompøs og lettvint når han i Stortinget fastslår at Norge med den rødgrønne regjeringen har begynt å løpe etter mange års klimadvale. Jeg oppfatter situasjonen slik at Solheim har startet et retorisk løp som resten av regjeringen ikke henger med på. Avstanden mellom Solheims ord og Regjeringens handlinger blir bare større og større. KrF har i denne perioden fremmet en rekke forslag til klimatiltak i Stortinget, men forslagene har blitt nedstemt etter tur av de rødgrønne. De venter nemlig på en utredning kalt Klimakur 2020. Pussig nok skal den komme etter valget. Klimaretorikk er bra, men klimapolitikk er bedre. Når skal Erik Solheim begynne å ta grep om klimapolitikken?