Enslig Mumbai-angriper på tiltalebenken

Mohammed Ajmal Amir Iman var den eneste som overlevde.

26. NOVEMBER: Mohammed Ajmal Amir Iman, eller Kasab som han kalles, sprer terror på Chhatrapati Shivaji Terminus jernbanestasjon i Mumbai. Han er den eneste av terroristene man vet overlevde. Foto: AP/Sebastian D'souza/Mumbai Mirror/SCANPIX
26. NOVEMBER: Mohammed Ajmal Amir Iman, eller Kasab som han kalles, sprer terror på Chhatrapati Shivaji Terminus jernbanestasjon i Mumbai. Han er den eneste av terroristene man vet overlevde. Foto: AP/Sebastian D'souza/Mumbai Mirror/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mohammed Ajmal Amir Iman var den eneste av Mumbai-angriperne som overlevde. Onsdag står han alene på tiltalebenken i en rettssak som trolig vil vare i et halvt år.

Den 21 år gamle pakistanske statsborgeren står tiltalt for en rekke forbrytelser, blant annet krig mot India, drap, drapsforsøk og kidnapping.

Mohammed Ajmal Amir Iman, også kjent som Kasab, risikerer dødsstraff om han blir kjent skyldig.

179 personer ble drept og minst 300 såret da ti bevæpnede menn blant annet angrep to ærverdige hoteller i Mumbai 26. november. Angriperne ble ikke stanset før to dager senere.

Ni av dem ble drept, mens Iman ble pågrepet i live.

Peker på Pakistan

Ifølge tiltalen var Iman, hans ni medsammensvorne og 35 andre medhjelpere, en del av en «avskyelig kriminell konspirasjon» mot innbyggerne i Mumbai og India.

India hevder at Iman og de ni andre var medlemmer av den pakistanske gruppen Lashkar-e-Taiba, en islamistisk organisasjon India regner som terrorister.

- Hensikten var å destabilisere India, gå til krig mot landet, terrorisere innbyggerne, påføre økonomisk tap og statuere et avskrekkende eksempel overfor andre land, heter det i tiltalen.

To indere står tiltalt for å ha gitt de ti angriperne logistisk bistand.

TERROR: 179 ble drept og over 300 såret under terrorangrepet mot forskjellige mål i Mumbai. Her brenner Taj Mahal hotel. Foto:EPA/STRINGER/SCANPIX
TERROR: 179 ble drept og over 300 såret under terrorangrepet mot forskjellige mål i Mumbai. Her brenner Taj Mahal hotel. Foto:EPA/STRINGER/SCANPIX Vis mer

India har beskyldt pakistansk etterretning for å ha spilt en rolle i angrepet ved å ha bistått Lashkar-e-Taiba, og hevder å kunne bevise dette.

Vil vare et halvt år

Rettssalen er spesielt sikret i forbindelse med rettssaken, som trolig vil vare i et halvt år. Så mange som 2.000 personer skal vitne i saken.

Det skal angivelig ha blitt bygget en bombesikker tunnel fra Imans celle til rettslokalene etter at han mottok drapstrusler.

Det er ingen jury i saken, kun en enkelt dommer, på grunn av sikkerhetsrisikoen.

Sikkerhetsoppbudet er spesielt stort rundt Imans offentlig oppnevnte forsvarer, Anjali Waghmare, som er blitt fordømt og angrepet av hinduistiske nasjonalister etter at han tok saken.

(NTB)

 

ALENE: Kasab er den eneste av ti terrorister som overlevde aksjonen i Mumbai. Her avfotografert under varetekten. Foto: REUTERS/CNN IBN/SCANPIX
ALENE: Kasab er den eneste av ti terrorister som overlevde aksjonen i Mumbai. Her avfotografert under varetekten. Foto: REUTERS/CNN IBN/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer