Enslige og syke kan få økt skatt

Kronisk syke og aleneforsørgere er blant dem som kan miste fradrag i det nye skattesystemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som regjeringen vil ha store skattelettelser, skal rundt seks milliarder kroner inn igjen til statskassa gjennom det Finansdepartementet kaller «opprydning og forenkling».

- Vi frykter regjeringen vil gi med den ene hånda og ta med den andre, sier advokat Gry Nilsen og administrerende direktør Tore Fritsch i Skattebetalerforeningen.

Taper tusenlapper

- I tråd med Skauge-utvalgets forslag vil skatteklasse 2 sannsynligvis forsvinne. Dette er en skatteklasse som benyttes av enslige forsørgere - og i familier med barn der bare den ene er i jobb.

Et bortfall av denne kan fort bety oppimot en tusenlapp mer i måneden i skatt for ei enslig mor. Det vil i få tilfeller kompenseres ved høyere bunnfradrag eller mindre toppskatt, sier Nilsen.

Rundt 250000 skatteytere liknes i klasse 2. Skattebetalerforeningen har gått gjennom dagens fradragsordninger og sett på hva som må bort om regjeringen skal få inn igjen seks milliarder.

- Selv om det er grunnleggende bra med en skattereform, er det jo utrolig at de er så lite konkrete på hvor det skal strammes inn, sier hun.

Pendlere i faresonen

Med bakgrunn i Skauge-utvalget og de signalene regjeringen har kommet med, mener Skattebetalerforeningen at i alle fall følgende av dagens fradragsposter på selvangivelsen er i faresonen:

Reisefradraget og pendlerfradragene, fradrag for fagforeningskontingent, sjømanns- og fiskerfradrag, særfradrag for forsørgelse, særfradrag for store sykdomsutgifter og boligsparing for ungdom (BSU).

- Dette er fradrag som stort sett betyr mest for dem med lave inntekter. Om man fjerner alle disse helt, tar staten inn igjen fire milliarder. Det betyr at det fremdeles mangler to milliarder i regnestykket, sier Nilsen.

Frynsegoder

- At det også er mulig å spare noe på forenkling, er mulig, men ikke slike summer. Det er derfor sannsynlig at regjeringen vil gå løs på naturalytelser, det vi kaller frynsegoder. Skauge-utvalget gikk inn for radikale innstramminger her - og det vil sikkert også komme som en del av reformen, sier hun.

Eksempler på dette kan være innstramming i ordningene med fri bil, fri telefon, gratis aviser, uniformer, tilskudd til treningsstudio - og så videre.

- Uansett håper vi det snart kommer noe mer konkret på bordet. Nå virker det som om regjeringen skyver mye av det ubehagelige foran seg, sier Tore Fritsch.

KAN RAMMES: Fiskerfradraget kan forsvinne.