Enslige taper kampen om kronene

Vi tjener stadig bedre, og de rike blir rikere. Men enslige er taperne i kampen om kronene, og har mest gjeld i forhold til inntekten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at norske husholdninger i 2000 hadde en inntektsøkning på seks prosent fra året før. De som allerede tjener best, har også den største inntektsøkningen.

I gjennomsnitt tjener husholdningene 301900 kroner etter skatt.

Enslige tjener det halve.

- Jeg kjenner ikke mange single som cruiser rundt i Jaguar, sitter på kafé og går i Gucci-sko, sier Scruella de Ville, forfatter av boka «Single» og spaltist i Morgenbladet.

Hun er også kjent som Øyvor Dalan Vik, blant annet filmanmelder i Dagens Næringsliv. Ikke lenger helt singel, men fortsatt å betrakte som en enslig husholdning, statistisk sett.

Fikk ikke lån

- Du har jo bare deg selv å tenke på, sier folk, og glemmer at alle utgifter er dobbelt så høye for oss som bor alene. Godt voksne mennesker får ikke låne til et bøttekott engang, sier 36-åringen, og forteller historien om den gangen hun ikke fikk innvilget et boliglån på 350000 - et beløp like stort som inntekten.

Hun kan bare drømme om hva den leiligheten er verdt i dag, seks år etter.

- Jeg fikk ikke lånet, og sitter fortsatt i leid leilighet. Uten rike onkler i Amerika - jeg har god oversikt over familien!

Gjelda øker

Norske husholdninger hadde i gjennomsnitt 415000 kroner i gjeld i 2000. Dette var vel 30000 kroner mer enn året før.

Enslige er overrepresentert blant husholdninger med høy gjeld i forhold til inntekt.

Hele 12 prosent av alle enslige under 45 år har i statistikken gjeld større enn tre ganger samlet inntekt. Tilsvarende tall for enslige forsørgere var 10 prosent, mens bare 6 prosent av alle husholdningene har så høy gjeld.

- Det er synd at man må bli samboer eller gifte seg for å få kjøpt en bolig, sier Dalan Vik.

- Det er blitt en klasseforskjell i dette landet - mellom de som er innenfor og de som er utenfor boligmarkedet. Sånn sett er ikke jeg noe godt parti!

Les mer om SSBs inntekts- og formuestatistikk her

Inntektsnivået for enslige.
KJENNER SINGELLIVET: Øyvor Dalan Vik fotografert da hun for to år siden ga ut boka «Single» under pseudonymet Scruella de Ville. Hun vet hva alenelivet koster: - Å dele boutgiftene med noen gir 6000 kroner mer i måneden å rutte med. Det er ei langhelg i Paris hver måned!