Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ensom kamp mot bankgigant

SKIEN (Dagbladet): I en strid om 100 000 kroner i kausjon ble det full seier til Ove Inge Larsen (32) i forliksrådet. Men motparten DnB tvang likevel 32-åringen til å møte i retten. I går kjempet Larsen alene i Skien og Porsgrunn byrett mot bankgiganten - uten penger til advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg føler meg ganske hjelpeløs her jeg sitter. Men jeg er optimist. Jeg håper retten kommer fram til en rettferdig avgjørelse i saken, sier tobarnsfar og nå delvis arbeidsledige Ove Inge Larsen til Dagbladet.

Larsen fører saken sin selv fordi han ikke har råd til advokat. Han håper det holder mot de juridiske ekspertene ved DnBs hovedkontor i Oslo.

Ga seg ikke

Kan en bank selge en eiendom for 200000 kroner, snaue tre år etter at eiendommen er salgstaksert til 1,1 million kroner? Og det i et oppadgående marked. Og har banken da rett til å dekke «tapet» sitt ved å kreve en kausjonist for 100000 kroner?
- Nei, svarte et enstemmig forliksråd og ba banken glemme kravet mot Ove Inge Larsen.

Men det gjorde ikke DnB. For juristene i i konsernet med milliardoverskudd, ville ikke la sjansen gå fra seg til å prøve vinne en sak om noen tusenlapper.

Strakk seg langt

Skien og Porsgrunn byrett ville helst ikke ha saken på bordet. Det ble ført forhandlinger om forlik mellom partene til siste slutt. Larsen aksepterte å betale 50 000 kroner til banken for å slippe rettssak. Tilbudet ble godtatt, men banken satte seg på bakbeina da Larsen ba om å få det som lån og betale i avdrag. Dermed valgte bankens juridiske eksperter å kjøre full rettssak.

- De kunne få pengene i avdrag og med renter. Det er jo vanvittig når en storbank kan gå til retten for å få 50000 kontant under slike forhold. Nå betaler jeg ingenting frivillig, sier Larsen.

Han mener at han strakk seg langt ved å gå med på en betalingsordning - til tross for full seier i forliksrådet i fjor høst.

Kjøpte sagbruk

Sammen med en slektning kjøpte Ove Inge Larsen et sagbruk i Bamble i 1994. Salgstaksten var på hele 1,1 millioner kroner. Kjøpesummen ble langt under det halve, og Larsen og slektningen tok opp et lån i DnB på 435 000 kroner. Men da slektningen ga opp sagbruksdriften etter kort tid og flyttet, ble selskapet nedlagt.

Utstyr - som ikke var med i den opprinnelig taksten på 1,1 millioner - ble solgt for nærmere 200 000 kroner. Pengene gikk til å slette en kassakreditt og noe av lånet.

Ove Inge Larsen trodde at salget av eiendommen skulle dekke resten av lånet. Men da eiendommen ble solgt til under en femtedel av verditakst, var det fortsatt gjeld. Banken vil ha 100 000 kroner, den summen Larsen hadde kausjonert for sammen med sin slektning.

<B>ALENE:</B> Alene mot DnB kjemper Ove Inge Larsen (32) i Skien og Porsgrunn byrett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!