Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ensom venn på Stortinget

På Stortinget er det bare Jan Simonsen som står fast i sin støtte til Israel. Han mener landet gjorde rett i å reagere mot palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- NORSKE politikere som er Israels venner, viser en nokså ussel form for feighet ved å tie nå, sier stortingsrepresentant Jan Simonsen. Han har i en årrekke vært aktiv i Stortingets uformelle og mektige nettverk Israels Venner, som nå ligger på dødsleiet.

- Det er tragisk og avslørende at Frp nå svikter Israel, etter at partiet i alle år har vært kompromissløse i sin støtte, sier Simonsen.

Han viser blant annet til at Frp's nestformann Siv Jensen vil boikotte markeringen av staten Israels årsfest 22. april.

- Siv Jensen har naturligvis luktet at opinionen er i ferd med å bli antiisraelsk og er redd for å miste velgere, sier Simonsen, som også er forbauset over at andre markante Israel-venner tier.

- Selv KrF-ere er tilbakeholdne. Og statsminister Kjell Magne Bondevik og Jan Petersen er også svake, men de forsøker i hvert fall å holde en slags balanse, sier han.

SELV ER SIMONSEN krystallklar. Selv om han er kritisk til brutaliteten Israel utviser i de palestinske områdene, forstår han fullt ut handlingene.

- Israel måtte reagere etter at intifadaen kom ut av kontroll og tallet på terroraksjoner mot uskyldige sivile eksploderte. Selv om Arafat nå er isolert og kraftløs, har han de siste åra fått og hatt utallige sjanser til å stoppe eller begrense den palestinske terroren mot sivile israelere, sier han.

Han viser blant annet til at Arafat for knapt to år siden avviste Camp David-avtalen hvor Israel ga palestinerne innrømmelser som hadde vært utenkelige både før og nå.

- I stedet ble intifadaen planlagt og igangsatt, og kom etter hvert helt ut av kontroll - slik at Israel ble nødt til å gripe inn med makt, sier Simonsen.

STORTINGSREPRESENTANTEN mener det er urettferdig å sette likhetstegn mellom Israels krig mot palestinsk terrorisme og palestinsk terror mot uskyldige sivile.

- Se på USAs krig mot terror: De har brukt og bruker til dels voldsomme midler i Afghanistan, med enstonig norsk støtte. Hvorfor skal ikke Israel ha samme rett til å beskytte seg?

- Men USA er jo ikke akkurat en okkupasjonsmakt, slik Israel er på Vestbredden?

- Israel tok Vestbredden etter at Jordan og andre araberstater gikk til krig for å utslette staten Israel. Vestbredden er Israels forhandlingskort, det kan de ikke gi fra seg uten motytelser.

- Men Israel okkuperte jo ikke bare Vestbredden, de satte også i gang med omfattende bosetting?

- Ja - og det er et åpent spørsmål om det var særlig fornuftig. Det er mye ved Israels politikk som kan kritiseres. Mitt hovedpoeng er at de må ha rett til å forsvare seg, sier Simonsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!