«Ensomhet er blant vår tids siste tabuer»

Hvem våger innrømme at de er ensomme i ei tid der det å ha mange venner er avgjørende for hvor vellykket du er?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD (Dagbladet): -  Så er det gjort. Jeg innrømmer at jeg er ensom. For meg selv og alle andre. Det oppleves som å kaste seg utfor et stup med et håp om å lande mykt, sier Geir Hasle, som er journalist i et lite presse- og informasjonsbyrå i Fredrikstad.

-  I lengre tid har jeg lurt på hva som er galt med meg, siden jeg ikke er i stand til å invitere 50 av mine nærmeste venner til mine fødselsdager. Ja, jeg er altså ensom. Jeg har ikke hatt den suksessen jeg burde. Derfor oppleves fritida som et evigvarende maraton for å fylle egen og andres tid, sier han.


Mangler et nettverk
Åpen og veltalende møter 45-åringen Dagbladet.

-  Jeg tror ikke vi som er ensomme er spesielt triste, sære, utilnærmelige eller vanskelige. Ensomhet for meg kan defineres såre enkelt: Hvis du savner sosial kontakt, er du ensom, sier Geir. Han flyttet mye i forbindelse med utdannelse og jobb. Det er blitt mange oppbrudd. Han er barnløs, gift og skilt to ganger.

-  Vi menn er ofte ikke så flinke til å bygge nettverk. Det overlater vi til kvinnene. Det er mange menn som smertelig får erfare hvordan det egentlig står til med vennekontoen etter et samlivsbrudd.

Levekårsundersøkelsen fra 2002 gir Geir rett. Der oppgir flere kvinner enn menn at de har en fortrolig venn. To av ti menn svarer at de ikke har noen nær venn. Anslagsvis 70 000 nordmenn sier de lever uten nære relasjoner til noen.

Like mange svarer at de har ikke har noen som står dem så nær at de regner med at de vil stille opp ved personlige problemer. Men ensomhet plager langt flere, mørketallene er store.


Ensom og utrendy
-
  Tross sin utbredelse, er ensomhet det mest utrendy som finnes. Ensomheten er vond og stigmatiserende, og må skjules. Ensomhet er blant vår tids siste tabuer. Ingen vil være sosialt spedalske. Ingen rører oss og vi rører ingen andre. Imens går åra, sier Geir.

Han peker på at de sosiale nettverkene som tidligere var en selvfølge, er brutt sammen.

Foto: KRISTIN SVORTE
Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

-  Først forsvant storfamiliene. Så ble kjernefamiliene sprengt. Antallet aleneboere har økt dramatisk. Venner og samlivspartnere kommer og går. Dagens kontaktannonser består av en lang rekke kravspesifikasjoner. Tidligere var vi omgitt av flere personer som dekket ulike behov hos oss. Nå søker vi en person som skal være alt for oss, sier Geir.

-  Vi har alt, men det er også det vi har. Vi er blitt uavhengige eller du kan godt si uvedkommende for hverandre. Jeg har likevel ikke gitt opp håpet om å komme ut av ensomheten. Jeg holder på så godt jeg kan, sier Geir Hasle.


Verre nå enn før
Statsviter Birgitte Lange mener det er verre å føle seg ensom i dag enn tidligere. Sammen med Marit Slagsvold har hun skrevet boka «Venner for harde livet - et skråblikk på moderne vennskap».

-  Hvis du sier at du ikke har mange venner i dag, sier det at du ikke mestrer det moderne livet. Det er moderne å være utadvendt og å ha en stor vennegjeng.