Ensomhet kan være like smittsomt som influensa

Pass på hvis naboen eller kollegaen er trist og ensom, oppfordrer amerikanske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Virker naboen eller kollegaen trist og ensom? Hjelp vedkommende til å ta tak i det, oppfordrer amerikanske forskere. Ensomhet kan nemlig være like smittsomt som influensa.

Ensomhet kan spre seg fra person til person, og kvinner er mer utsatt enn menn, mener en gruppe forskere fra universitetene i Chicago, San Diego og Harvard.

Ensomme mennesker har nemlig en tendens til å overføre sine triste følelser til folk omkring seg. Det kan føre til at disse isoleres fra sine sosiale nettverk, mener forskerne, som har studert oppførselen til over 5.000 mennesker.

- Vi har oppdaget et ekstraordinært «smittemønster» som fører til at folk blir ført til utkanten av sine sosiale nettverk når de blir ensomme, sier en av USAs ledende eksperter på ensomhet, psykologen John Cacioppo ved universitetet i Chicago.

Ond spiral

Men før alle vennene forsvinner, har noen av dem tatt opp i seg de triste følelsene fra den ensomme. Og dermed er det deres tur til å bli skjøvet ut.

- Når man havner ute i periferien, har man færre venner. Men den ensomheten man da kan oppleve, kan føre til at de mister også disse vennene, påpeker Cacioppo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer