Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ensomhet kan være like smittsomt som influensa

Pass på hvis naboen eller kollegaen er trist og ensom, oppfordrer amerikanske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Virker naboen eller kollegaen trist og ensom? Hjelp vedkommende til å ta tak i det, oppfordrer amerikanske forskere. Ensomhet kan nemlig være like smittsomt som influensa.

Ensomhet kan spre seg fra person til person, og kvinner er mer utsatt enn menn, mener en gruppe forskere fra universitetene i Chicago, San Diego og Harvard.

Ensomme mennesker har nemlig en tendens til å overføre sine triste følelser til folk omkring seg. Det kan føre til at disse isoleres fra sine sosiale nettverk, mener forskerne, som har studert oppførselen til over 5.000 mennesker.

- Vi har oppdaget et ekstraordinært «smittemønster» som fører til at folk blir ført til utkanten av sine sosiale nettverk når de blir ensomme, sier en av USAs ledende eksperter på ensomhet, psykologen John Cacioppo ved universitetet i Chicago.

Ond spiral

Men før alle vennene forsvinner, har noen av dem tatt opp i seg de triste følelsene fra den ensomme. Og dermed er det deres tur til å bli skjøvet ut.

- Når man havner ute i periferien, har man færre venner. Men den ensomheten man da kan oppleve, kan føre til at de mister også disse vennene, påpeker Cacioppo.

Dermed er man inne i en selvforsterkende ond spiral: Jo færre venner, jo mer ensomhet, og dermed enda færre venner - og så videre.

En ting som kan sette ytterligere fart i spiralen er at ensomme mennesker ofte utvikler en mistenksomhet mot sine medmennesker og har vanskeligere for å knytte nye sosiale bånd.

- Disse selvforsterkende kreftene innebærer at den sosiale veven rakner fra kantene og inn, akkurat som garn som løsner fra en strikkegenser, mener Cacioppo.

Viktig å oppdage

Ensomhet og tristhet kan ha store helsemessige konsekvenser, både mentalt og fysisk. Derfor er det viktig å oppdage de første spirene til tristheten før den har kommet for langt, understreker forskerne.

Sosiale samfunn har en iboende tendens til å skjerme seg fra ensomme mennesker, noe som også blir reflektert i studier av aper.

Derfor er det viktig med mer åpenhet slik at ensomheten kan oppdages og håndteres før den sprer seg, mener forskerne.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media