Enstemmig AFP-krav

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fellesforbundets landsmøte klarte det nesten umulige, nemlig å samle seg om et enstemmig krav om hvordan den avtalefestede pensjonsordningen skal bli i framtida. I utgangspunktet var forbundet splittet. Forsvar AFP-aksjonen, under ledelse av Stein Aamdal, hadde formulert krav om at ordningen skulle opprettholdes som nå. Mange oppfattet at det i praksis ville bety at fagbevegelsen måtte kreve omkamp om hele pensjonsreformen. Forbundsledelsen har hele tida hatt som et premiss at AFP-ordningen måtte endres i tråd med prinsippene for den nye pensjonsreformen, nemlig at man får en stadig bedre pensjon jo lenger man står i arbeid. Da debatten startet var standpunktene tilsynelatende uforenlige.

Men de stridende parter klarte å meisle ut en enighet. Gårsdagens enstemmige vedtak går ut på at de som ikke har arbeidsinntekt etter avgang som AFP-

pensjonist skal ha en pensjon på dagens nivå livet ut. Det innebærer at dersom de får arbeidsinntekt ut over et visst nivå, fører det til avkorting av pensjonen. Samtidig innebærer forliket at de som velger å stå i arbeid vil få en høyere pensjon enn dem som velger å gå av tidlig. Dermed vil sliterne få en AFP-pensjon som er minst «på dagens nivå livet ut» samtidig som det vil lønne seg å stå lenger i arbeid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer