Enstemmig enighet om Hellas-avtale

- Det blir ingen «grexit».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det skriver den belgiske statsministeren Charles Michel på Twitter rundt 08.40 i dag tidlig.

- Enighet, er den korte beskjeden fra Michel. Han har i sittet i 17 timers harde forhandlinger sammen med stats- og regjeringssjefer i eurosonen.

Like før klokka 09.00 melder også EU-president Donal Tusk på Twitter at EU-toppmøtet har kommet til en enstemmig enighet, og at alle landene er klare til å innfri Hellas' støtte fra det europeiske krisefondet med seriøse reformer og økonomisk støtte.

Presidenten i Eurogruppa, Jeroen Dijsselbloe, EU-president Donald Tusk og EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker opplyste om avtalen på en pressekonferanse i dag.

- Avtalen med kreditorene vil tillate Hellas å komme tilbake på rett spor, sier Tusk.

- Dette betyr at det ikke blir noen grexit, sier EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker.

Over 700 milliarder kroner Frankrikes president François Hollande sier at avtalen dreier seg om rundt 80 milliarder euro (drøyt 700 milliarder kroner). Det var beløpet man anslo grekerne trengte.

BBC skriver at omkring 50 millarder euro (450 milliarder kroner) skal gå til et såkalt privatiseringsfond for Hellas. Juncker sa på en pressekonferanse i dag at det forventes avkastning av disse midlene. Fondet skal enten få avkastning ved privatisering eller offentlig forvaltning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det anslås at omkring 25 milliarder euro (220 millarder kroner) vil trengs for å rekapitalisere bankene, og disse skal tas ut av fondet. Midlene skal være i Hellas.

Resten av innnholdet er ikke umiddelbart klart, men det er ventet at grekerne går med på flere harde reformkrav.

- Det er konkrete sider av det greske forslaget som må styrkes videre, deriblant arbeidsmarkedet, sier eurogruppens leder, Jeroen Djisselbloe.

Eurolederne har sittet i møter gjennom hele natta.

Ifølge Reuters sier Frankrikes statsminister Manuel Valls til en radiostasjon at informasjonen tyder på en avtale, men oppfordrer samtidig til forsiktighet.

Kompromiss En EU-kilde sa i natt til AFP at Hellas, Frankrike, Tyskland og EU-presidenten foreslår et kompromiss, og at det dermed gikk mot avtale.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal statslederne Alexis Tsipras, François Hollande, Angela Merkel og EU-president Donald Tusk ha sittet i et eget møte i fire timer.

Anslaget er at grekerne trenger mellom 82 og 86 milliarder euro, men de andre eurolederne vil ikke forhandle om et program før statsminister Alexis Tsipras forplikter seg til betydelige reformer og privatisering, skriver NTB.

Allerede onsdag kan det greske parlamentet måtte stemme over avtalen.

Harde krav Grekerne skal bli ilagt ny, streng overvåking fra långiverne, som vil sikre at reformer i momsregime, pensjonssystem og privatisering blir etterlevd. Tross rykter om et kompromissforslag var det mandag morgen fortsatt uenighet om hvor stor rolle Det internasjonale pengefondet skal ha i et nytt låneprogram.

Om hele pakken blir gjennomført som eurolederne ser for seg, kan det imidlertid bli åpnet for å lette den enorme gjeldsbyrden i Hellas gjennom lengre løpetid. Rene kutt i gjelden er imidlertid ikke aktuelt. De foreslåtte kravene er hardere enn betingelser Tsipras tidligere har avvist som absurde og fått grekerne til å avvise i en folkeavstemning, men statsministeren har nå et akutt problem. De greske bankene er i ferd med å gå over ende, og Tsipras trenger utsikten til et låneprogram om hjulene skal holdes i gang.

Hvordan Tsipras skal sikre et flertall i nasjonalforsamlingen for planen, er imidlertid ikke klart. Det er gryende opprør i venstreorienterte Syriza mot det man ser som kapitulasjon overfor kreditorene etter valgløfter om nytt håp og slutt på innstrammingene.