Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Enstemmig krav om redegjørelse fra Ramin-Osmundsen

SV forlanger svar fra sin egen statsråd om ansettelsen av det nye barneombudet Ida Hjort Kraby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at Ida Hjort Kraby fikk jobben som Barneombud fredag forrige uke har kritikken haglet mot utnevnelsen, og mot barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen.

Les: - Ramin-Osmundsen kan ha vært inhabil

Flere fester sammen

De to innrømmer overfor flere medier å kjenne hverandre fra private sammenkomster og fester. I tillegg frykter flere at et ombud utnevnt av regjeringen ikke vil følge politikernes gjøren og laden som en kritisk vaktbikkje.

Nå sender kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget brev til statsråden der de ber om:

• En forklaring på om det private forholdet mellom statsråden og Kraby er vurdert i habilitetsmessig.

• Om mulige endringer i utlysningens innhold underveis i jakten på nytt Barneombud.

• En forklaring på hvorfor det er nødvendig med en styrking av den juridiske kompetansen hos Barneombudet.

Flere personer med juridisk bakgrunn er nylig blitt ansatt hos barneombudet, og komiteen ønsker derfor svar på hvorfor statsråd Ramin-Osmundsen i så stor grad har vektlagt nettopp Krabys juridiske bakgrunn i sin begrunnelse for ansettelsen.

UTNEVNTE BEKJENT JURIST: Nå krever kontroll- og konstitusjonskomiteen svar på hvilket forhold til de to juristene har hatt privat og om ansettelsen har foregått på en ryddig måte. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
UTNEVNTE BEKJENT JURIST: Nå krever kontroll- og konstitusjonskomiteen svar på hvilket forhold til de to juristene har hatt privat og om ansettelsen har foregått på en ryddig måte. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Det er reist spørsmål fra pressen som berettiger en slik klargjøring, sier komitéleder Øystein Djupedal (SV).

Det er ikke tatt noen beslutning om at komiteen skal åpne sak og eventuelt innkalle statsråden til høring.

Ut mot sin egen?

Både Høyre og Frp gikk høyt på banen i flere av avisenes morgenutgaver. Nå viser det seg at også SV og Ap ønsker svar på hva som har foregått i vinter.

- Risikerer dere ikke at dette tolkes som at man sår tvil om en egen rødgrønn statsråds troverdighet?

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg regner med at statsråden har gode svar på de spørsmålene vi stiller, sier Djupedal, som forteller at vedtaket i komiteen var enstemmig.

Komiteen ønsker også å se nærmere på ansettelsesprosessen isolert sett, etter sterk kritikk fra frivillige organisasjoner og opposisjonen om at statsråden har ansatt ikke har ansatt en vaktbikkje.

- Ombudet skal være en vaktbikkje, og da kan det være problematisk om vaktbikkja blir utnevnt av departementet den skal passe på, sier Høyres nestleder, Per-Kristian Foss, til dagens Dagbladet.

image: Enstemmig krav om redegjørelse fra Ramin-Osmundsen

Les: «Vaktbikkje i bånd»

Flere ombud under lupen

Han vil også at prosessene rundt ansettelsen av to andre ombud skal ettersees.

- Dette krever en lang prosess. Det vil også gjelde likestillings- og diskrimineringsombudet og forbrukerombudet. Sistnevnte kan ilegge bøter, og at et ombud med like rettigheter oppnevnes av regjeringen kan være uheldig, mener Foss.

Ida Hjort Kraby kommer direkte fra Regjeringsadvokatens kontor. Dette bidrar til at kritikere tror barna får et tammere barneombud fra og med april, når Kraby skal avløse Reidar Hjermann.

Får Stoltenbergs støtte

Statsminister Jens Stoltenberg, som valgte Ramin-Osmundsen til å ta over for Karita Bekkemellem i høst, ser ingen problemer med det som har skjedd.

- Ingenting av den informasjonen jeg har fått hittil tilsier at Ramin-Osmundsen burde ha fått sin habilitet vurdert av Justisdepartementets lovavdeling. Skulle hun ha fått en habilitetsvurdering, burde det vært berettiget grunnlag for tvil om hennes habilitet, og det var det ikke, sier Stoltenberg til NTB.

- Hvis man mener at barne- og likestillingsministeren er inhabil i denne saken, tror jeg mange tidligere statsråder burde gå i seg selv og se på hvilke utnevnelser de selv har vært med på, tilføyer han.

Han langer ut mot Høyres Per-Kristian Foss og beskylder ham for politisk spill.

- Foss har da sittet i regjering og utnevnt personer han kjenner vesentlig bedre enn Ramin-Osmundsen kjenner det nye barneombudet. Fra Høyre er dette et politisk spill. Man blir ikke inhabil av å ha kjent en person eller møtt en person.

Stoltneberg avviser også en omlegging av praksisen med utnevnelse av ombud.

SPØRSMÅLENE SOM MÅ BESVARES
DRIVER KONTROLLØRER POLTISK SPILL?: Både Øystein Djupedal og Per Kristian Foss vil ha svar på hva som har skjedd i vinter før det ble offentliggjort at Ida Hjort Kraby ble nytt Barneombud etter Reidar Hjermann. Jens Stoltenberg beskylder Høyre for å drive politisk spill.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media