Frp-bråket

Enstemmig mot bompenger

Siv har fått marsjordre fra landsstyret.

KRISMØTE: Fremskrittspartiets ledelse møtte pressen etter et krisemøte om bompenger. Video: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

Klokka 20.10 kom Frp's leder Siv Jensen og 1. nestleder Sylvi Listhaug ut fra partiets ekstraordinære landsstyremøte om krisen rundt bompengesaken.

- Vi har et hatt et godt, men svært krevende landsstyremøte. Vi har diskutert hvordan vi kan få mer gjennomslag, sier Jensen til pressen øverst i bygningen som huser Frp's partikontor i Oslo.

Stoppe nye bypakker

Jensen forteller at hun har fått en tydelig beskjed fra et enstemmig landsstyre. Hun sendes inn i nye forhandlinger med de andre regjeringspartiene med en klar marsjordre:

- Kravene er å stoppe nye bypakker, kutte kostnader i eksisterende bypakker, slette bompengegjeld og ikke minst være tydelig på at Frp er imot bompenger, sier partilederen.

I tillegg får Dagbladet bekreftet at kravlista også omfatter: å endre nullvekstmålet, strengere krav til egenandel fra lokale myndigheter når staten bidrar med penger til byområdene, og nei til veiprising.

På spørsmål om hva som skjer dersom hun ikke får gjennomslag, svarer Jensen ordknapt:

- Det får vi ta når den tid kommer. Vi står bak regjeringens politikk. Det vi jobber for nå, er å få tydelige gjennomslag. Frp kommer til å følge opp de vedtakene vi står bak.

- Altså å øke bompengene med 15 miliarder før ferien?

- Dette er etterlengtede prosjekter fra Nasjonal transportplan som vi har vært med på, sier partilederen.

- Vet ikke

Hun understreker:

- Hva vi får til vet vi ikke nå, men vi skal gjøre en jobb. Så kommer vi tilbake til landsstyret. Det har vært et svært krevende møte.

Jensen sier det har vært en grundig diskusjon.

- Veldig mange bilister og velgere der ute er opptatt av at kostnadene begynner å bli veldig høye. Vi har fått en veldig tydelig beskjed av landsstyret. Nå må vi gå til andre partier og se. Min ambisjon er å prøve å få til en enighet så fort som mulig. Det er alle parter tjent med.

Hun framholder at ingenting har endret seg siden Granavolden-erklæringen fra januar.

- Vi er fornøyd, og vil ha det realisert. men det som har forandret seg siden da, er at folk der ute mener at belastningen begynner å bli for stor. Så langt har det vært en alvorlig kamp.

Indre strid

Dagens hastemøte kommer etter at flere fylkesledere krever at Frp må ut av firepartiregjeringen dersom de ikke får gjennomslag for bompengepolitikken. Carl I. Hagen fikk i mai med seg partiets landsmøte med seg på å bruke opptil 100 milliarder kroner fra oljefondet for å slette bompengegjeld - dette mot partiledelsens ønske.

Situasjonen Frp er i, er blitt mer og mer presserende. De sitter med samferdsels- og finansministeren, men er likevel med på å foreslå og vedta nye bompengestasjoner.

Samtidig seiler det nystiftede partiet Folkeaksjonen Nei til mer bompenger opp som en betydelig politisk kraft foran kommunevalget, og ligger flere steder an til å få langt større oppslutning enn Frp, som i siste meningsmåling for Dagbladet / Ipsos må se seg forbigått av MDG.

Dragkampen med de andre regjeringspartiene har alle utsikter til å bli tøff. Venstre uttalte mandag at det er uaktuelt å gi etter for Frp's krav.

- Det er helt uaktuelt å endre på det regjeringspartiene ble enige om i Granavolden-plattformen, sa klima- og miljøminister, og Venstres nestleder, Ola Elvestuen, til NRK.