VILLE IKKE GODKJENNE: Som eneste opposisjonsleder valgte Frp-leder Siv Jensen ikke å godkjenne den nye 22.juli-kommisjonene. I stedet tok hun regjeringens forslag til orientering. Her etter minnestunden på Stortinget. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
VILLE IKKE GODKJENNE: Som eneste opposisjonsleder valgte Frp-leder Siv Jensen ikke å godkjenne den nye 22.juli-kommisjonene. I stedet tok hun regjeringens forslag til orientering. Her etter minnestunden på Stortinget. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

«Enten er det regjeringen som oppnevner, eller så er det Stortinget. Det er ikke noe som heter litt Storting»

Siv Jensen ville ikke godkjenne 22.juli-kommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siv Jensen mener det ikke var riktig av henne å godkjenne kommisjonen på vegne av Frp.

- Hva er grunnen til det?

- Det er det først og fremst prinsippielle årsaker til fordi jeg vil det skal være en ryddig prosess. Jeg har sluttet meg til ideen om en kommisjon. Det er vi fortsatt enig i. Men jeg trodde jo oppriktig at den skulle forankres i Stortinget, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Prinsipielt
- Det er klart at det er opp til regjeringen å gjøre hva de vil, og i noen uker nå har vi hatt hurtige konfereringen blant partilederne, Men denne kommisjonen skal jobbe langsiktig, sier Jensen og forklarer hvorfor hun mener det er et prinsipielt spørsmål:

- Enten er det regjeringen som oppnevner, eller så er det Stortinget. Det er ikke noe som heter litt Storting, sier Frp-lederen.

- Jeg er opptatt av det prinsippielle. Så er det særdeles viktig at det er Stortinget som går igjennom rapporten. Vi må gå inn i sluttkonklusjonene og vurdere forslagene, sier hun.

Sovepute
Frp-lederen advarer også mot at kommisjonen skal bli en unnskyldning for regjeringen til å ikke gå inn i vanskelige spørsmål om terrorhandlingene i tida som kommer.

- Jeg har vært helt tydelig på at kommisjonen ikke må bli en sovepute for regjeringen hver gang de får et vanskelig spørsmål om utryktningstid, ressurser og andre ting. Vi må kunne diskutere disse spørsmålene i den tida som ligger foran oss. Det må jeg kunne forvente, sier Jensen og legger til:

- Hvis ikke får vi et meningsvakum.

- Kan du forstå at det ser litt rart ut at Frp ikke vil godkjenne kommisjonen, men bare tar den til etterretning?

- Nei, ikke hvis man følger de tradisjonelle spillereglene for norsk politikk. Vi har ikke noe ønske om å være uenige, men vi har ikke hatt noen mulighet til å vurdere sammensetningen all den tid jeg har fått presentert disse raskt på sene kvelder på telefon. Da tar jeg regjeringens vurderinge til oritentering.

Godkjent av H, KrF og V
Tidligere i dag utnevnte Jens Stoltenberg advokat Alexandra Bech Gjørv fra Oslo til å lede kommisjonen.

- Hele Norge ønsker at dere lykkes i å gi en samlet og helhetlig kunnskap om det som skjedde 22.juli. Jeg ønsker deg og kommisjonen lykke til, sa statsministeren til Gjørv da kommisjonen ble utnevnt tidligere i dag.

På Stortinget har alle opposisjonslederne utenom Frp godkjent kommisjonens sammensetning, kunne statsministeren fortelle.

- I samfråd med de øvrige partilederne på Stortinget, har vi tatt hensyn til synspunkter og innspill fra de øvrige partiene, sa statsministeren og la til:

- Frp har valgt å ta forslaget til orientering.

- Usminket og ærlig
Statsministeren understreket betydningen av kommisjonens mandat.

- Kommisjonens mandat er å kartlegge alle forhold. Få fakta på bordet, usminket og ærlig. Det har en verdi i seg selv, sa Stoltenberg før han leste opp kommisjonens sammensetning.

- For å komme videre som nasjon må vi vite alt som er mulig å vite. I tillegg til å avdekke fakta og analysere det som skjedde, blir kommisjonen bedt om å fremme forslag til forbedringer, sier Stoltenberg og legger til:

- Vi skal sikre den frie samtalen og vårt åpne samfunn på en tillitsfull måte.

SKAL GRANSKES: Aps Martin Kolberg, statsminister Jens Stoltenberg og Frp-leder Siv Jensen fra Stortingets minnestund etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Foto Hans A Vedlog / Dagbladet
SKAL GRANSKES: Aps Martin Kolberg, statsminister Jens Stoltenberg og Frp-leder Siv Jensen fra Stortingets minnestund etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya. Foto Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer