INGEN SPOR: Seilbåten med blant andre de tre nordmennene om bord har så langt ikke gitt lyd fra seg, og er meldt savnet. Foto: BILL DIETRICH / PRIVAT
INGEN SPOR: Seilbåten med blant andre de tre nordmennene om bord har så langt ikke gitt lyd fra seg, og er meldt savnet. Foto: BILL DIETRICH / PRIVATVis mer

- Enten har de tatt en annen rute, eller så har noe skjedd

Fransk marinefartøy driver søk etter «Lady Domina», som har tre nordmenn, en danske og en brite om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå over en måned siden «Lady Domina» la ut fra øya Saint Martin i Karibia. Den satte kurs for Orkenøyene, og så var planen å ende opp i Norge.

Men ingen har hørt fra mannskapet på en måned.

Bekymringsmelding Om bord er nordmennene Anders Mosteid (27), Stian Abrahamsen (29) og kapteinen, i tillegg til danske Brian og en britisk kvinne.

I forrige uke meldte de pårørende til den danske mannen om bekymringen for de om bord, og de meldte igjen ifra til norske myndigheter.

Siden da har det blitt gjort flysøk etter båten, men redningsleder Johan Mannsåker forteller at portugiserne, som koordinerer søket, har et stort dilemma.

- Med mindre man får en spesiell lokasjon som man kan søke rundt, så er det helt umulig å vite hvor det eventuelt kan ha skjedd noe, sier Mannsåker til Dagbladet, som sier slik det er nå så er området de kan befinne seg i enormt.

- Stort område - Man vet ikke hva som har skjedd. Enten er de fortsatt underveis, og har tatt en annen rute, eller så kan noe ha skjedd. Men da kan det ha skjedd hvor som helst langs ruta. Ingen har hørt fra dem på en måned, sier Mannsåker.

Han forteller at Hovedredningssentralen har sendt ut en ny satelittmelding til båter i de aktuelle områdene i dag, og bedt dem melde ifra om de ser «Lady Domina».

- Det er et fransk marinefartøy som er ved Asorene og driver kommunikassjonssøk, de søker etter en fransk båt som er meldt savnet, og ser samtidig etter denne, sier Mannsåker.

Under leteaksjonen etter den franske båten har et fly observert vrakrester. Observasjonene ble gjort på natta, noe som gjorde forholdene vanskelige. Dagen etter ble det sendt ut nye fly og båter uten funn, og dermed er ikke den franske båten funnet.

- Ikke bekymret Hovedredningssentralen påpeker at funnet ble gjort såpass nær nødpeilersignalet fra den franske båten, så det er nærliggende å tenke at det var den.

Flere av vennene til de om bord er imidlertid ikke bekymret ennå.

- Ting kan ta tid, enkelt og greit. Og det kan hende at radioen ikke virker på grunn av en løs ledning, skader på antenna eller dårlig batteri. Jeg tar dette med ro, sier Bjørn Røst Kjørmo, som har seilt med Anderst Mosteid flere ganger, til Dagbladet.

- Det er ikke ulogisk for meg at de ikke har dukket opp ennå. Ruta de har valgt tar lang tid å seile, sier Mads Pulsen, som er venn av Brian, til tv2.dk.

Anders fortalte sin far at turen ville ta to uker, men etter det Dagbladet får opplyst skal skipperen ha anslått at turen ville ta «en måneds tid».

Båten ble formelt meldt savnet denne uka, ifølge VG.