Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Enten har han klippet og limt, eller så har han samarbeidet med noen

- Han har umulig skrevet manifestet selv, sier forsker. Anders Behring Breivik kopierte fra UNA-bomberen.

MANIFESTET: Anders Behring Breivik er en filosofisk bløffmaker, ifølge forsker Pål Foss.
MANIFESTET: Anders Behring Breivik er en filosofisk bløffmaker, ifølge forsker Pål Foss. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breiviks omfattende manifest, som ble lagt ut på nettet kort tid før terroraksjonene i Regjeringskvartalet og på Utøya, er svært omfangsrikt og detaljert.

Pål Foss, førsteameunsis ved Høgskolen i Østfold, og ekspert på politisk filosofi har lest store deler av dokumentet. Han mener den 32 år gamle terrorsiktede mannen umulig kan ha skrevet hele selv.

- Dette er en klipp og lim-jobb. Han har kopiert og gjengir flere steder andre, sier Foss til Dagbladet.

I manuset oppgir forfatteren at mye er hentet fra andre kilder, men at han har skrevet anslagsvis halvparten selv.

- Bløffmaker Enkelte steder i dokumentet er det kildehenvist til forskere og litteratur, andre steder bærer preg av aktvistiske 'amatørforskere'. Andre steder er det ingen henvisninger.

- Noe av det som åpenbart er kopiert inn er seriøs forskning, annet er ganske kjent kulturkonservativ tankegang. Dette har intet med  Høyre eller Frps konervatisme å gjøre. Dette er anti-globalisering, anti-liberalisme, anti-kapitalisme litt gjenkjennelig fra norsk debatt.
Andre ting  er åpenbart sakset fra amerikanske kilder. De første delene ser rett og slett ut til å være skrevet av en litt studert amerikaner, og er i en annen språkdrakt enn dagbokdelen, sier Foss.

- Filosofisk sett er han en bløffmaker.  

- Kan han ha samarbeidet med andre om dokumentet?

- Det er virkelig en stor jobb som er gjort. Jeg vil tro at han har samarbeidet med noen. Men det er vanskelig å si.

Kopierte Una-bomberen Samtidig som deler av manifestet er skremmende, med bombeoppskrifter og planlegging av terror, er deler av det ideologiske hentet fra anerkjente kilder.

- Noen av kildene han henviser til er fra helt anstendige forskere og tenkere. Ideologisk er mye av dette revolusjonært konservativt, sier Foss.

- Han siterer Mao, Machiavelli og Røde Armefranskjon med anerkjennelse, det er en hyperradikalisme her også.

Ifølge Document.no har 32-åringen regelrett kopiert fra Ted Kaczynski, også kjent som Una-bomberen.

I deler av teksten er likheten slående, og som Document.no påpeker og viser har Behring Breivik tilsynelatende bare skiftet ut ordet «leftist» med «cultural marxist». Anders Behring Breivik var selv en ivrig debattant på Document.no. I dagbokdelen av manifestet uttrykker han forøvrig skuffelse over at redaktøren og debattklimaet er for moderat.

Andre deler av teksten ser ut til å være kopiert rett fra Wikipedia.

Minoritet Pål Foss mener 32-åringen ikke kan kalles nasjonalist i tradisjonell forstand.

- Han er det vi kan kalle en paneuropeisk nasjonalist. I hans hode er det ikke Norge, men Europa som skal dyrkes, sier førsteameunsisen.

- Han tilhører en minoritet som er blitt marginalisert, og som er blitt en slags gutteklubb og hemmelige klubber på nettet. Vi som er i offentligheten burde tenke oss om og heller slippe fram flere som har idiotiske meninger og så la dem forsøke å rettferdiggjøre dem, sier Foss.

Hentet fra Fjordman Flere av kapitlene i boka er skrevet av Fjordman, en anonym, men profilert, konservativ nettdebattant. Dette er artikler som er publisert på nettet tidligere.

Det er blitt hevdet i enkelte utenlandske medier at 32-åringen er identisk med «Fjordmann», som angivelig knyttes til nettverket «Counterjihad». Men dette stemmer trolig ikke, får Dagbladet opplyst.

Fjordman har i dag også gått ut på nettsiden til Gates of Vienna, nettstedet til en bevegelse Behring Breivik identifiserer seg med, og tatt avstand fra 32-åringen.

Realisten.se, nettsiden til det Svenskarnas parti, som omtaltes som nazistisk, men som selv kaller seg et nasjonalistisk parti, meldte lørdag at Behring Breivik tidligere har vært i kontakt med en av deres skribenter, og at han da utga seg for å være «Fjordmann». Men skribenten, som er anonymisert, fikk ikke dette til å stemme.

• Har du informasjon om Fjordman eller informasjon som kan bidra til at Dagbladet kan komme i kontakt med ham? Send epost til [email protected] eller direkte til reporter: [email protected] eller [email protected].