- Enten har hun ikke søkt juridisk råd, eller så har hun ikke hørt på dem

Jusprofessor Mads Andenæs mener flere av forslagene til innstramminger i asylpolitikken strider med folkeretten.

INNSTRAMMINGER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) presenterte tirsdag innstrammingstiltak for å gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
INNSTRAMMINGER: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) presenterte tirsdag innstrammingstiltak for å gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er kritisk til flere av forslagene innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) presenterte i går - og mistenker at enkelte av dem tøyer grensa for hva som er lov i internasjonal rett.

Organisasjonen får støtte fra jusprofessor Mads Andenæs ved UiO.

- Her har statsråden enten ikke søkt juridisk råd eller ikke fulgt dem. Det er ikke tvil om at flere av tiltakene som er foreslått er folkerettsstridige. Ikke bare det, de er også umenneskelige, sier Andenæs.

Familieinnvandring Mest alvorlig mener han den kraftige innstrammingen i reglene for familieinnvandring er. Før har det ikke vært krav om at flyktninger skal ha inntekt før de kan få familien hjem til seg. Nå stilles det krav om permanent oppholdstillatelse og minst fire år i arbeid i forkant.

Det skal dessuten ikke være mulig å få familiegjenforening i Norge hvis det finnes et trygt tredjeland som familien samlet sett har sterkere tilknytning til. 

- Det gjør familiegjenforening så mye mer vanskelig enn prinsippene i flyktningkonvensjonen legger opp til. Det er en rekke tiltak som gjør at det i sum er folkerettsstridig, sier Andenæs. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer