FORTSATT UVISST: Heller ikke fredag kom det noen kjennelse fra juryen i Eirik Jensen-saken. Dette er siste nytt i saken. Reporter: Trym Mogen. Kommentator: Martine Aurdal. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Eirik Jensen

- Enten mener de at han er skurk eller purk

Juryen i Jensen-saken har nå satt norgesrekord. Forsvarer John Christian Elden mener de egentlig har et enkelt spørsmål å svare på.

Da klokka slo 14.00 i dag - nøyaktig 49 timer etter at juryen hadde trukket seg tilbake - kom beskjeden fra Borgarting lagmannsrett. Heller ikke i dag kommer avgjørelsen om Eirik Jensens skjebne. Juryen satt noen timer til, og like før 17.20 fredag kom meldingen om at de har avsluttet diskusjonen for i dag og reist hjem.

I morgen tidlig klokka 09.00 fortsetter rådslagningen.

Det er fortsatt helt uvisst når kjennelsen fra juryen kommer, og det kan skje både lørdag, søndag eller til uka.

En rask gjennomgang viser at Jensen-juryen nå er den som har brukt lengst tid på rådslagninger i moderne rettshistorie - både lenger enn Orderud-saken, Nokas-saken og den såkalte vannverksskandalen.

- Det er en lang sak. Juryen bruker lang tid. Det tyder på at de har mye å diskutere og at det er ikke er noen enkel beslutning uansett hvilken vei det går. Andre slutninger er vanskelig å trekke, sier Jensens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

ELDEN: Juryen har fortsatt ikke bestemt seg for utfallet i saken mot Eirik Jensen. Dette er siste nytt om jury-dramaet. Reporter: Trym Mogen. Kommentator: Martine Aurdal. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Purk eller skurk

Flere juryeksperter mener at juryen bruker lang tid kan tyde på at de kommer til å svare «nei» på skyldspørsmålet.

- Logikken i det er at om man ikke blir enige om skyldig, skal det litt til før man ombestemmer seg. Da må man konkludere om bevistvil og da må man frifinne, sier Elden på spørsmål om hvordan han tolker den lange tidsbruken.

Hva jurymedlemmene nå diskuterer, hva uenigheten står på eller hvilke bevis de legger til grunn får offentligheten aldri vite. Norske juryer kommer aldri med en begrunnelse for sitt standpunkt.

TRUKKET SEG TILBAKE: Juryen i Jensen-saken har nå trukket seg tilbake, etter atdommer Kristel Heyerdahl har gitt sin rettsbelæring. Slik vurderer Eirik Jensens advokat den.. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet / Vis mer

- Det er jo den største svakheten i juryordningen. Men så er dette en sak med lett konklusjon. Enten mener de at han er skurk eller purk, sier forsvareren.

- Seig ventetid

Han har vært i kontakt med Eirik Jensen etter at dommer Kristel Heyerdahl holdt sin rettsbelæring onsdag. Han reiste da rett hjem til Hønefoss sammen med samboeren Ragna Lise Vikre.

- Ventetida er utrolig seig. Når det gjelder det at juryen bruker lang tid, så tolker vi det ikke som noe negativt, sier samboer Ragna Lise Vikre til NTB.

Jensen vil få beskjed omtrent to timer før kjennelsen blir lest opp for å rekke å nå fram til Oslo tinghus.

- Han kommer når lagmannsretten sier det, sier Elden.

- Vil ikke stikke av

- Hvordan stiller han seg til at han kan pågripes med en gang, dersom han blir kjent skyldig?

- Jensen er klar over at han kan pågripes med en gang. Men det vanlige er at man ikke puttes i fengsel før en rettskraftig dom. Han har ikke stukket av før, og gjør ikke det nå, sier Elden.

Elden har ikke tatt utgangspunkt i eventuelle spesielle soningsvilkår som må på plass dersom Jensen må i fengsel. Jensen har bidratt og leder noen av Norges mest spektakulære politioperasjoner mot noen av Norges tyngste kriminelle, blant annet B-gjengen - som hadde fest da han ble pågrepet i 2014. Det kan bety at Jensen trenger ekstra sikkerhet ved soning.

- Vi har tatt høyde for at han ikke skal i fengsel, sier Elden, men sier også:

- Det har kommet klart fram i denne rettssaken at det er en rekke personer som vil ha ham bak murene.

Forbereder anke

John Christian Elden har flere ganger uttrykt uenighet med hvordan rettssaken i Borgarting lagmannsrett har blitt gjennomført. Årsaken er straffeprosessloven 242a, som gjør at forsvaret og dommerne ikke får innsyn i visse dokumenter som påtalemyndigheten har begjært unntatt. Dette hemmeligholdet kan bli helt sentralt i en eventuell anke til Høyesterett, og Elden har tatt opp problemstillingen flere ganger for lagmannsretten.

- Det er et spesielt tema fordi Spesialenheten ønsker å føre bevis om Jensens arbeidssituasjon, men nekter oss samtidig innsyn i dokumenter som kan belyse at det han sier er riktig, forklarer Elden.

Begrunnelsen er at opplysningene er så sensitive at det står om fare for liv og helse dersom de kommer ut.

PROSESS: Selv om Jensen i dag blir kjent uskyldig av juryen, kan det bli en lang prosess før han er helt frikjent. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Vi mener det er misbruk av loven. Spørsmålet er om loven er holdbar eller ikke. Det er noe som eventuelt vil ende i Høyesterett om saken går dit, sier han.

- Ankeadgangen i Høyesterett er smal. Kan det være et grunnlag?

- Det er åpenbart et grunnlag. Blir man domfelt uten å få legge fram bevis for at sin egen sak er riktig, har vi et problem i domstolen i Norge. En ting er hvis det ikke er et tema, men når de gjør det til et tema, må han få forklare seg.