Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ambulansefly i nord:

- Enten ønsket man en insider. Eller så ønsket de å pumpe meg

Tidligere Ap-topp inviterte sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen på middag med Göran Persson for å diskutere ambulanseanbud.

TAKKET NEI: - Min umiddelbare reaksjon var at dette var upassende, sier mangeårig UNN-direktør Tor Ingebrigtsen om middagsinvitasjonen. Her avbildet i 2011. Foto: Eirik Helland Urke
TAKKET NEI: - Min umiddelbare reaksjon var at dette var upassende, sier mangeårig UNN-direktør Tor Ingebrigtsen om middagsinvitasjonen. Her avbildet i 2011. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mars 2015 ble daværende sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge invitert på middag på Emmas drømmekjøkken. Restauranten er blant Tromsøs fineste. Michelin-guiden anbefalte stedet i 2012 og blant andre Hillary Clinton har besøkt restauranten.

Invitasjonen kom fra eks-statssekretær Roger Ingebrigtsen, nå som privat konsulent, på vegne av leverandøren som seinere vant anbudskonkurransen om luftambulansefly i Norge.

INVITERTE TIL MIDDAG: Roger Ingebrigtsen er i dag daglig leder i Agenda Nord-Norge, og jobbet for organisasjonen også våren 2015 da han inviterte blant annet 
helsetopper på middag med den fremtidige leverandør av luftambulansetjenester. Men han oppgir å ha vært "selvstendig rådgiver" da han sendte ut sine middagsinvitasjoner. 
Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
INVITERTE TIL MIDDAG: Roger Ingebrigtsen er i dag daglig leder i Agenda Nord-Norge, og jobbet for organisasjonen også våren 2015 da han inviterte blant annet helsetopper på middag med den fremtidige leverandør av luftambulansetjenester. Men han oppgir å ha vært "selvstendig rådgiver" da han sendte ut sine middagsinvitasjoner. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Spillet om framtidig drift av luftambulansetjenesten i Nord-Norge nådde et dramatisk høydepunkt mandag, da Marianne Telle trakk seg som styreleder i Helse Nord. Hun har vært utsatt for voldsom kritikk for å ha blandet kortene. Firmaet hun er administrerende direktør for, Bedriftskompetanse, hadde nemlig en avtale med Babcock Scandinavian Air ambulance om et rekrutteringsoppdrag. Dette fortalte hun ikke om i Helse Nord, før etter at anbudsrunden Babcock deltok i, var avgjort.

Göran Persson kommer

Lokalavisene foreviget begivenheten da den svenske eksstatsminister for Sosialdemokratarna, Göran Persson, kom på besøk til Tromsø 28. mai 2015. Han kom nå i egenskap av styreleder for det svenske morselskapet til Scandinavian Air Ambulance, seinere omdøpt til Babcock Scandinavian Air ambulance. Daværende Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) møtte ham på flyplassen, og anledningen var lanseringen av det norske datterselskapet som skulle kaste seg inn i anbudsrunden om ambulanseflytjenesten i Norge.

Mindre kjent fra Perssons besøk er at han også fikk arrangert en middag for spesielt inviterte nøkkelpersoner. Blant de inviterte var daværende UNN-direktør Tor Ingebrigtsen.

Mannen i kulissene

Allerede 17. mars, mer enn to måneder før styrelederens ankomst, kom det en messenger-melding til UNN-direktøren fra Roger Ingebrigtsen, med invitasjon til en middag med Göran Persson og den norske sjefen i selskapet, Henry Martin Hansen. Roger Ingebrigtsen skrev at de to ønsket «å invitere til en presentasjon og en middag på Emmas. Har du anledning? I så fall vil de invitere deg».

Eks-politikeren gjorde det klart at det gjaldt luftambulanseanbudene. Det skulle utlyses nasjonale anbud både for helikoptertransport og flytransport om ikke så lenge.

Som største bruker av luftambulansetjenester er Helse Nord en særdeles viktig aktør. UNN-direktøren skjønte derfor med en gang at dette møtet måtte han si nei til:

- Min umiddelbare reaksjon at dette var upassende. Dette var på et tidspunkt da det var kjent at det ville bli en anbudskonkurranse om luftambulansetjenesten. Anbudsrunden var i en forberedende fase, forklarer Tor Ingebrigtsen.

Han fortsetter:

- Min vurdering av det her at her ønsker man å oppnå én eller to ting. Enten ønsker man å få etablert en kontakt med en insider i prosessen med tanke på å påvirke. Eller man ønsker å pumpe meg for informasjon som kan være nyttig i den strategiske utformingen av et anbud.

Høflig nei

UNN-direktøren takket derfor høflig nei:

«Hei hyggelig, men vår policy er nok å avstå fra denne typen kontakt med leverandører, og dessuten er det Helse Nord som inngår disse kontraktene», skrev han tilbake.

Tor Ingebrigtsen, som gikk av som sykehusdirektør etter en konflikt med Helse Nord-styreleder Marianne Telle, 9. februar i år, kjenner ikke til hvem som ellers var invitert til seansen med Babcock-toppene.

KJENT STYRELEDER: Den svenske eks-statsminister Göran Persson var i Tromsø i 2015 for å promotere Scandinavian Air Ambulanse (nå Babcock), i ferd med å kaste seg inn i anbudsrunden om luftambulansetjenester. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
KJENT STYRELEDER: Den svenske eks-statsminister Göran Persson var i Tromsø i 2015 for å promotere Scandinavian Air Ambulanse (nå Babcock), i ferd med å kaste seg inn i anbudsrunden om luftambulansetjenester. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

-Jeg tror nok de visste at anskaffelses-strategien ville bli diskutert i direktørmøtet i Helse Nord. Og at jeg var øverste leder for sykehuset med nasjonalt ansvar for luftambulansetjenesten. To ambulansehelikoptre bemannes fra UNN. Det er ingen tvil om at de henvendte seg til meg som en sentral aktør, understreker Tor Ingebrigtsen.

- Jeg tenkte ikke mer på saken, før habilitet og rolleblanding nå igjen er kommet på dagsorden i Helse Nord i forbindelse med luftambulanseanbudet, forteller han.

Roger Ingebrigtsen til leie

Hvem Roger Ingebrigtsen jobbet for på det tidspunkt han sendte meldingen til Tor Ingebrigtsen, er noe uklart for sistnevnte. Førstnevnte sa ikke noe om det i invitasjonen.

Selskapet selv, Babcock, har ikke svart på Dagbladets henvendelser om en kommentar til saken.

Ifølge Roger Ingebrigtsen selv var han «frittstående rådgiver» da han rigget til denne middagen våren 2015. Den tidligere Ap-toppen sier at han ble kontaktet av Göran Persson med oppdrag om å bistå Scandinavian Air Ambulance i lanseringen av selskapet i Norge.

Prosjektet kulminerte med besøket fra Persson 28. mai 2015 og den påfølgende middagen på Emmas drømmekjøkken. Utover dette hevder Ingebrigtsen at han ikke tok noen oppdrag for selskapet.

- Det er helt vanlig framgangsmåte. Dette selskapet ville ha hjelp til å fortelle sin historie i Norge, de ville treffe relevante mennesker for å lykkes i Tromsø. Dette arbeidet bisto jeg dem med, sier Roger Ingebrigtsen til Dagbladet.

Ingebrigtsen sier at han selv spilte inn relevante samfunnsaktører fra politikk, næringsliv og helsesektoren som mulige gjester til lansering og middag med Persson 28. mai 2015. Omtrent 50 mennesker møtte opp ifølge den tidligere statssekretæren for helse.

- Det var mange personer til stede på mottakelsen og middagen, blant annet daværende ordfører Jens Johan Hjort (H) og Øyvind Korsberg fra Frp, sier Ingebrigtsen.

Husker ikke gjestelista

- Var andre personer fra Helse Nord eller Luftambulansetjenesten HF der?

- Litt usikker, men jeg tror daværende styreleder i Helse Nord, Bjørn Kaldhol, var på lanseringen, svarer Ingebrigtsen.

Eks-styreleder Kaldhol bekrefter overfor Dagbladet at han var til stede den kvelden. Utover dette, husker ikke Roger Ingebrigtsen hvem andre som var der, men han kan «kan ikke utelukke» at også andre helsetopper fra regionen var til stede.

Allerede høsten 2014 representerte Roger Ingebrigtsen Agenda Nord-Norge (eid av LO, NHO og Sparebank1 Nord-Norge), selskapet som han nå er toppsjef i. 3. mars 2015 står Ingebrigtsen oppført som «Prosjektleder i Agenda Nord-Norge» under et NHO-arrangement. Disse datoene er forut for Perssons besøk. Likevel sier Roger Ingebrigtsen at han påtok seg oppdraget for Persson som selvstendig rådgiver, og ikke som ansatt eller innleid i Agenda Nord-Norge. Forrige faste tilknytning Roger Ingebrigtsen da hadde hatt, var som ansatt i kommunikasjonsbyrået JKL for å bygge opp en Nordområde-satsing.

Tette bånd i Tromsø

Bedriftsrådgivningsselskapet Agenda Nord-Norge skal "bidra til koblinger og kunnskap som fremmer verdiskaping i det nordlige Norge". Agenda Nord-Norge har et omfattende samarbeid med Bedriftskompetanse AS, der nylig avtroppet Helse Nord-styreleder er toppsjef. Bedriftskompetanse var som kjent underleverandør på Babcocks luftambulanse-anbud, helt fram til det ble bråk om saken nylig.

Ingebrigtsen avviser rolleblanding for egen del.

-Jeg hadde mange oppdrag på den tida, mange forskjellige prosjekter. Det var noe alle var klar over, og det er helt vanlig, sier han.

Sjef i Agenda Nord-Norge

1. juli 2015 fikk han jobben som daglig leder i Agenda Nord-Norge. Siden den gang har Ingebrigtsen ikke tatt oppdrag for noen andre, opplyser han.

-Tror du alle som kom på middagen med Persson forsto din rolle?

- Det mener jeg bestemt, for på det tidspunktet på jeg konsulent. Jeg var ikke ansatt i Agenda Nord-Norge på det tidspunktet.

- Du står oppført som prosjektleder i Agenda Nord-Norge ved et NHO-arrangement like før?

- Oppdragsgiveren engasjerte meg til å jobbe fram prosjektet Agenda Nord-Norge. Det var et av mange oppdrag som jeg hadde.

- Prosjektleder, er det et oppdrag en frittstående rådgiver kan ha?

- Ja, du kan være prosjektleder for veldig store og små prosjekter.

- Tor Ingebrigtsen avslo invitasjon til middagen. Hva tenker du om det?

- Det synes jeg er ryddig av ham. Men det er lov å invitere både kunder og interessenter til middag i Norge. Og så er det opp til hver enkelt å vurdere om de bør møte, sier Roger Ingebrigtsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!