Entra-kupp ble fjernet fra styreprotokoll

- Jeg har aldri opplevd lignende, sier tidligere Entra-styreleder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et styremøtet i Entra Eiendom i mai forsøkte deler av styret å kuppe inn Giske-vennen og Ap-toppen Rune Oslø som administrerende direktør.

Tidligere Entra-styreldere Grace Reksten Skaugen avviste benkeforslaget på det som var hennes siste styremøte - fordi hun mente det var i strid med aksjeloven, som slår fast at: «En sak skal forberedes og fremlegges slik at styret har et tilfredsstillende behandlingsgrunnlag».

Forslaget om å ansatte Giske-vennen og daværende leder av Trondheim Ap som selskapets øverste leder var ikke saksforberedt, og styret fikk heller ikke forelagt alternativer.

I ettertid ble det mislykkede kuppforsøket fjernet fra styreprotokollen. 

- Det som refererte til forslaget om fast ansettelse, med navnet på den som kom med forslaget, er borte. Alt om benkeforslaget ble fjernet fra protokollen. Jeg vet ikke hvorfor det ble endret, sa Skaugen under dagens kontrollhøring i Stortinget.

Skal granske Tidligere Entra-styreleder Skaugen ville ikke la seg intervjue etter høringen. Under kontrollhøringen gjorde hun det imidlertid klart at det var hun som skrev utkastet til protokollen etter hennes siste styremøte i det statlige selskapet.

- Etter møtet skrev jeg et utkast til protokoll, men jeg fikk den aldri til signering. Den nåværende protokollen er endret. Setninger om ansettelsen av Olsø er som sagt tatt ut, og jeg kan ikke erindre noen dialog om at den skulle endres. Denne protokollen ble forelagt styret i endret versjon, sa Skaugen, som la til:  

- Jeg har aldri opplevd lignende. 

Nåværende styreleder Siri Hatlen sier imidlertid at styret er i ferd med å ettergå hva som skjedde da styreprotokollen ble endret.

- Dette ble oppdaget da vi forberedte oss til denne høringen, sier Hatlen til Dagbladet etter høringen.

Hun ønsker ikke å gå i detalj om hva hun mener har skjedd.

- Cowboy-inntrykk Ap's Jette Christensen er blant dem som reagerer på at styreprotokollen har blitt tuklet med. Forklaringene til de to styrelederne ga henne «et cowboy-inntrykk av hele Entra Eiendom», sa hun under høringen.

- Da må jeg neste gjenta: Entra Eiendom er et godt drevet selskap. Det at ett enkelt styremedlem har endret ordlyden i en styreprotokoll har ingen refleksjon på resten av selskapet, kommenterte Skaugen. 

Både Skaugen og nåværende styreleder Siri Hatlen gjorde det klart at det var en sammenfallende splittelse i styret hva angikk ansettelsen av Rune Olsø og en mulig privatisering av selskapet.

- Men de reelle begrunnelsene og sammenhengene er for meg vanskelige å forstå, sa Skaugen.

KUPPET: Et mislykket styrekupp med sikte på å få ansatt lederen i Trondheim Arbeiderparti, ble Giske-vennen Rune Olsø, fjernet fra styreprotokollen til Entra Eiendom. Foto: Ned Alley
KUPPET: Et mislykket styrekupp med sikte på å få ansatt lederen i Trondheim Arbeiderparti, ble Giske-vennen Rune Olsø, fjernet fra styreprotokollen til Entra Eiendom. Foto: Ned Alley Vis mer

Også Hatlen sa at dette var uklart for henne. 

Ansatt mot styreleders vilje Det mislykkede kuppforsøket som ble slettet fra styreprotokollen, har flere fellestrekk med omstendighetene da Rune Olsø til slutt fikk jobben. Et knapt flertall presset gjennom en ansettelse på styremøtet i september uten at ansettelsen sto på dagsorden.

Også da var dette uten forutgående saksforberedelse til styret, som heller ikke den gangen fikk forlagt andre alternativer. Ansettelsen skjedde også mot styrlederens og styrets nestleders vilje. 

Mindretallet, bestående av styreleder Siri Hatlen, nestleder Martin Mæland og styremedlem Ida Helliesen, ønsket nemlig ikke å ansette Olsø, fordi de tre styremedlemmene mente andre kandidater var bedre kvalifisert for jobben.

Kort tid etter at han likevel ble ansatt som ny toppsjef i Entra, tok mindretallet i styret kontakt med selskapets eier, Nærings- og handelsdepartementet.

- Varslet om habilitetstrøbbel i mai  Dette var ikke første gang departementet ble varslet om konflikter i Entra-styret. Allerede i bilen etter styremøtet i 7. mai i år, ringte daværende styrleder Skaugen til eierskapsavdelingen i Nærings- og handelsdepartementet for å varsle om det mislykkede kuppet.

Hun ba dessuten departementet vurderer behovet for en settestatsråd, ettersom Rune Olsø og Trond Giske er bekjente.

- Når styremedlemmer prøver å ansette en ny administrerende direktør uten alternativer og uten prosess, så mener jeg at man da burde hevdet at de ikke var kompetente, sa Skaugen under høringen.

Næringsminister Trond Giske (Ap) erklærte seg inhabil overfor Rune Olsø allerede i april, men var ifølge Justisdepartementets lovavdelingen ikke inhabil overfor selve selskapet som sådan.

Under dagens høring sa også Skaugen at hun fikk inntrykk av at man allerede var i gang med å få avklart Giskes habilitet da hun tok kontakt om dette.