Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Entra-styret visste ikke om båndene til Olsø

Flertallet i Entra-styret skal ikke ha kjent til styremedlem Ketil Fjerdingens nære bånd til Rune Olsø som nylig ble ansatt som toppsjef i det statlige eiendomsselskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge kilder NTB har vært i kontakt med, var ikke Entra-styret klar over Fjerdingens forhold til Olsø da styret ansatte ham med fire mot tre stemmer. Det øvrige styret fikk heller ingen informasjon fra Fjerdingen selv om hans eventuelle inhabilitet i ansettelsesprosessen.

Fjerdingen ble oppnevnt til styret i Entra av nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) i fjor. Under styremøtet 26. september i år var Fjerdingen en av dem som stemte for ansettelsen av Olsø. Han skal også ha ringt flere av de andre styremedlemmene i forkant for å overbevise dem om at Olsø var rett mann for jobben.

Avviser Fjerdingen selv avviser at han er venn med Entras nytilsatte toppsjef. Til NRK har han sagt at han anser Olsø for å være en bekjent, men opplyser samtidig at han var i Olsøs 30-årslag.

Ansettelsen av Olsø har ført til negative reaksjoner blant opposisjonspolitikere på Stortinget. Frp mener næringsminister Trond Giskes håndtering av saken bør granskes.

Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten mener også at det må tas grep.

- Høyres syn er at det nå er modent for opprydding fra regjeringens side. Vi må få gjenopprettet troverdigheten til selskapet og må få til en ekstraordinær generalforsamling, mener han.

Han mener det er rimelig at kontrollkomiteen har bedt om en redegjørelse.

Giske har erklært seg inhabil når det gjelder Olsø, men Justisdepartementet mener at han er habil når det gjelder selskapet som helhet.

Dialog med eier En settestatsråd for Giske vil være på plass fredag. Først når det skjer, vil det bli en dialog mellom styret i Entra og Næringsdepartementet.

Styreleder Siri Hatlen, som representerte mindretallet da Olsø ble ansatt, sier hun fortsetter.

- Min kortsiktige vurdering har vært at det beste for selskapet er at jeg fortsetter som styreleder inntil det foreligger en avklaring fra eier. Både jeg som styreleder og de øvrige styremedlemmene vil være innstilt på å gjøre det som er best for selskapet. Så får tiden vise om det blir å fortsette eller stille sin plass til disposisjon, sier Hatlen til NTB.

Tilknytning til Ap Olsø har hatt lederstillinger i Entra siden 2005 og har de to siste årene vært selskapets viseadministrerende direktør. Siden april i år har han vært konstituert som administrerende direktør. Flere av styremedlemmene som støttet hans kandidatur, har tilknytning til Arbeiderpartiet.

Olsø får en årslønn på drøyt fire millioner kroner. Flertallet i styret sier de besluttet en maksimalramme for direktørens lønn som var én million kroner lavere enn forgjengerens.
(NTB)