Entrepenør samlet inn "nobelpris" til sin helt

Jonas Borchgrevink (21) hadde en helt, en ide, og et hjerte. I ettermiddag kunne han ta imot ti millioner svenske kroner til Aung San Suu Kyi's World Freedom Fund.

VENTER PÅ «THE LADY»: Jonas Borchgrevink og Kjell Magne Bondevik har samlet inn ti millioner svenske kroner til Aung San Suu Kyis fond.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VENTER PÅ «THE LADY»: Jonas Borchgrevink og Kjell Magne Bondevik har samlet inn ti millioner svenske kroner til Aung San Suu Kyis fond. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Summen er omtrent det samme som verdien av en Nobelpris. Men Borchgrevinks ambisjoner er mye større.

Født da Aung San fikk prisen
- Jeg har veldig stor tro på dette. For meg er det en enorm mulighet til å bidra til å gjøre noe i Burma. Men det vi ser nå er bare begynnelsen, sier Borchgrevink.

Det er imorgen Aung San Suu Kyi lander i Oslo. Lørdag skal en av tidenes mest populære fredsprisvinnere holde sitt Nobelforedrag i Oslo rådhus. Framskutt i kulissene vil den 21-årige studenten i entrepenørskap på BI stå.

Borchgrevink er for ordens skyld født det året Aung San Suu Kyi fikk Nobelprisen, en pris hun har vært forhindret i å takke for helt til nå.

I 2009 startet Borchgrevink nettstedet mygoodact.com, altså Min gode handling dott komm.

- Det er et nettsamfunn for folk som bryr seg. Vi skal være et verksted for innsamling av penger til prosjekter som er gjennomsiktige. Vi vil at enkeltmennesker, organisasjoner og bedrifter skal gi til prosjekter som de selv kan følge, sier Borchgrevink. Han forklarer at det er ikke sånn at man gir penger til for eksempel Unicef, men til prosjekter i regi av Unicef. Det gir giverne mer følelse av kontroll tror han.

I fjor host gikk Borchgrevink med sin modell til Partnership for Change. Han kom i kontakt med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som tente på alle plugger, da han hørte ideen om å knytte mygoodact.com til Aung San Suu Kyi, og lage et fond i hennes navn. Aung San Suu Kyi er et av de beste merkenavnene du kan ha for humanitært arbeid.

- Jeg tenkte: Ja, dette gjør vi. Umiddelbart tenkte jeg det, sier Bondevik.

I mai tok Bondevik med seg ideen til Burma der han møtte Aung San Suu Kyi, og fikk ja fra «the laidy».

Forretningsmessig metode
Borchgrevink sier han brenner for det han kaller sosialt entrepenørskap.

- Vi tilbyr en forretningsmessig metode for å løse sosiale problemer. Dette er en ny måte å tenke utvikling og bistand på, sier Borchgrevink.

At Borchgrevink valgte seg den vevre frihetshelten fra Burma, også kalt «the laidy», som har sloss mot generalene i mer enn 20 år, er ikke tilfendig.

- Aung San Suu Kyi er min store helt, og har vært det siden barndommen. Det er en drøm for meg å få bruke mygoodact.com til å samle inn penger for henne.

Første bidragsyter til Aung San Suu Kyis fond kom i går fra Svenska Postkodlotteriet, på 10 millioner svenske kroner, rundt åtte millioner norske kroner. De ble overrakt i ettermiddag, bare noen timer før «tha laidy» lander i Oslo imorgen.

TIL OSLO IMORGEN: Jonas Borchgrevink har samlet inn ti millioner svenske kroner til Aung San Suu Kyis World Freedom Fund. Foto: Jacques Hvistendahl
TIL OSLO IMORGEN: Jonas Borchgrevink har samlet inn ti millioner svenske kroner til Aung San Suu Kyis World Freedom Fund. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer