Entreprenør kuttet hovedledningen

Oslo: - Juristene før vurdere, entreprenør gravde opp hovedledning.

LEKKASJE: Det er en større vannlekkasje på Vestkanttorget på Frogner i Oslo tirsdag kveld 23. august. Politiet omtaler den som «omfattende». Video: Didrik Søreide Kjær / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det lignet en flom i bygatene på Frogner i solnedgangen tirsdag kveld.

- Det var en entreprenør som forårsaket vannlekkasjen under graving i Professor Dahls gate. Det var en hovedledning fra 1942 med diameter på 500 millimeter (50 centimeter) som ble gravd lekk, sier avdelingsdirektør Sigurd Grande i vann- og avløpsetaten i Oslo kommune dagen derpå.

Ansvar? - Juristene får vurdere

- Hvilket ansvar har entreprenøren for feilen som skjedde?

- Det får jurister og sakkyndige vurdere i etterkant. Det var ikke meldt om feil på vannledningen, og entreprenøren var ikke engasjert av vann- og avløpsetaten, sier Grande.

Ved 19-tida varslet politiet om vannmassene rundt Vestkanttorget. Og litt seinere ble bileiere som hadde parkert i Tidemandsgate anbefalt å flytte bilene fra flomvannet.

Hvert døgn renner 240 000 kubikkmeter vann gjennom hovedstadens rørledninger. Mandag kveld var det «bare» 1 500 kubikkmeter (1,5 millioner liter) på avveie over asfalten.

Onsdag etterhvert advarer Oslo kommune fortsatt om brunt vann i springen på Frogner, Majorstua og Skillebekk.

MYE VANN I GATENE etter en omfattende vannlekkasje ved Vestkanttorget I Oslo tirsdag kveld. Petter Pilgaard t.h. var blant dem som forsøkte å feie bort løv fra sluk i området. Foto: Heiko Junge / NTB.
MYE VANN I GATENE etter en omfattende vannlekkasje ved Vestkanttorget I Oslo tirsdag kveld. Petter Pilgaard t.h. var blant dem som forsøkte å feie bort løv fra sluk i området. Foto: Heiko Junge / NTB. Vis mer

Brunt vann ikke farlig

Ikke farlig å drikke, men utsett klesvask, er kommunens råd.

- Vannet kan bli brunt når rør under trykk kommer i ulage. Med utsatt klesvask, er det særlig hvitvask vi anbefaler å vente med. Det er ikke noe som tyder på at det har kommet bakterier i vannet. Så det skal ikke være nødvendig å koke, sier avdelingsdirektør Sigurd Grande i vann- og avløpsetaten.

Han opplyser at gjennomsnitllig alder på Oslos vannledninger er 60 år, altså fra begynnelsen av 1960-tallet.

Sist vinter var det flom to helger på rad i samme område, på Majorstua.

Der var vannrørene fra 1888 og 1896.

- Hvordan er drikkevannsreservene etter tørksommeren?

- Vi må fortsett oppfordre til sparing. Nå 19. august var det 70,6 prosent fyllingsgrad etter regnvær. Men det normale er 88 prosent denne tiden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer