- Entrer Trumps farligste uker

På kort tid har Donald Trump både benådet krigsforbrytere og avvist USAs corona-krisepakke. Fortsatt gjenstår knappe fire uker av hans presidentskap.

FÅ UKER: Det er ikke lenge før Trumps dager som president er over. Eksperter frykter at Trump nå entrer sine farligste dager som president. Her fra et fotballkamp i marinen den 12. desember. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
FÅ UKER: Det er ikke lenge før Trumps dager som president er over. Eksperter frykter at Trump nå entrer sine farligste dager som president. Her fra et fotballkamp i marinen den 12. desember. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Han har abdisert som president når det kommer til politikk, sier USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Dagbladet.

Bakgrunnen er Trumps avvisning av den amerikanske coronakrisepakken.

Krisepakken har vært svært etterlengtet for både amerikanske bedrifter og privatpersoner. Etter å ha vært forhandlet om allerede før presidentvalget, ble demokratene og republikanerne i helga endelig enige om en krisepakke verdt hele 900 milliarder dollar.

Men selv om den ble vedtatt i Kongressen med et overveldende flertall, nekter Trump å godkjenne den. Han mener den bør endres og økes betraktelig, noe som opprinnelig var i tråd med demokratenes ønske.

- Bryr seg ikke om innholdet

- Jeg ber Kongressen endre dette forslaget og øke det latterlig lave beløpet på 600 dollar til 2000 dollar, eller 4000 dollar for par. Jeg ber også Kongressen om umiddelbart å fjerne de sløsende og unødvendige delene av denne pakken, og sende meg en ny pakke, er blant det Trump sier i en video han har delt på Twitter natt til lillejulaften.

Han kalte videre krisepakken «en skam».

- Dette er et uttrykk for at Trump ikke har gjort den jobben han er satt til å gjøre, sier Melby til Dagbladet.

USA-eksperten mener det vi ser nå, er typisk for Trump som president.

- Han er og har alltid vært rimelig passiv til alt av politiske saker av betydning. I det siste har han bare vært opptatt av dette med valgkonspirasjon.

TRUMP: President Donald Trump holdet ny tale. Video: Det hvite hus Vis mer

Melby mener Trump ikke egentlig er opptatt av innholdet i krisepakka. Hadde han faktisk ment at den burde være mer omfattende, kunne han engasjert seg i saken, understreker han.

- Det hadde vært fullt mulig å signalisere både et ønske og en ambisjon om det, sier Melby til Dagbladet og fortsetter:

- At dette beløpet er altfor lite, er demokratene enige i. Pelosi har ytret det flere ganger. I stedet kommer han med det nå, og nærmest truer med å legge ned veto.

Melby mener Trump stiller Det republikanske partiet i forlegenhet med å indirekte kritisere partiet, med mye av det han gjør.

- Det er vanskelig å se en partipolitisk strategi i dette, sier Melby.

Han understreker at et eventuelt veto vil være lett å overkjøre, ettersom det er et stort flertall for krisepakken i Kongressen.

- Enser ikke forskjellen

Melby får støtte av USA-kjenner Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS).

- For Trump spiller det ingen rolle om beløpet i krisepakken er 600 eller 2000 dollar. Trump enser ikke forskjellen på det, det betyr ingenting for ham. Han bryr seg om sin maktbase og sin status.

FIKK VAKSINE: Da Joe Biden fikk sin vaksine mot coronaviruset, kom han med overraskende skryt av Donald Trump. Video: AP Vis mer

Romarheim sier Trump har gått veldig lite i dybden på detaljer i politikken som besluttes av egen administrasjon gjennom hele sin presidentperiode.

- Han kan kaste seg på, men han går ikke i dybden. Det gjør han ikke nå heller. Han har ikke interessen for det. Utallige rapporter viser at han er uinteressert i politikkens substans. Han liker valgkamp og det er det han fortsatte med, både etter at han ble valgt og etter at han tapte valget nå, med sine store politiske massemønstringer. Han driver en personlig, politisk kult, sier Romarheim.

- Et stikk til partiet

USA-eksperten mener man i stedet kan lese Trumps utspill som et stikk til Det republikanske partiet.

Med sitt utspill kan han nemlig skape trøbbel for de to republikanske senatorene som er på valg i Georgia i begynnelsen av januar, og som tidligere har sagt at de bare støtter 600 dollar i utbetaling.

- Trump har aldri vært lojal overfor det republikanske partiet, men han trengte det for å bli valgt. Satt på spissen, så trenger han det aldri igjen. Overordnet så signaliserer han at støtten hans i Georgia er avhengig av støtten han får i sin kamp for å klamre seg til presidentmakten. Det er typisk for Trump med trusler om å unnlate å støtte ting. På denne måten minner han om at han kan lage mye problemer, dersom han blir forbanna.

Romarheim mener det er i nettopp dette prismet at man må forstå veldig mye av Trumps handlinger som president.

USA-eksperten er også overrasket over at uenighetene med Det republikanske partiet har vært såpass små den siste tida, ettersom partiet og Trump ikke har sammenfallende interesser.

Han tror imidlertid at det vanskelig skal la seg gjøre med en fredfull sameksistens med partiet videre, og mener man allerede ser at dette skaller av lag for lag, i takt med at Trumps makt forsvinner.

- Entrer Trumps farligste uker

Kort tid etter at Trump tok til Twitter natt til lillejulaften, norsk tid, kommenterte den erfarne CNN-kommentatoren David Gergen, som tidligere har jobbet for både demokratiske og republikanske presidenter, utspillet.

- Etter å ha sittet på hendene under hele covid-forhandlingene, krever Trump akkurat nå store endringer i krisepakken og truer med dens framtid. Med en gal mann i Det hvite hus entrer vi nå de fire farligste ukene i hans presidentskap, skriver Gergen på Twitter.

FÅR KRITIKK: Donald Trump har tradisjon for å holde store julefester, men får kritikk for at deltakere ikke bruker munnbind. Video: AP/Twitter Vis mer

Melby støtter CNN-kommentatoren i at de fire neste ukene, kan bli Trumps farligste.

- Jeg tror det godt kan være riktig. Det virker som om Trump nå er mer eller mindre ute av kontroll og han ser ut til å lytte mer og mer til de konspiratoriske rundt ham. Det når stadig bekymringsmeldinger ut til mediene. Så langt er de anonyme, men disse personene bør stå fram, for nå kan også folk flest begynne å bli bekymret over Trump, sier Melby.

Romarheim tror på sin side ikke at de fire neste ukene blir noe verre enn de siste ukene vi allerede har gjennomgått. Det forklarer han med at Trump sakte, men sikkert mister makten.

- Alle som Trump kunne finne på å si opp fra offentlige stillinger de siste ukene, kan Biden eksempelvis gi tilbake jobben kort tid etterpå. Men når det er sagt, så kan det fortsatt skje mye rart de neste ukene, avslutter Romarheim.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer