FN-sjefen:

- Enveisbillett til katastrofe

Høy temperatur på to ukers klimatoppmøte i Glasgow.

VERSTE SKOGBRANN I CALIFORNIA: Dixie-brannen i Plumas county er den mest omfattende skogbrannen i California - her i august i år. Foto: Noah Berger / AP / NTB.
VERSTE SKOGBRANN I CALIFORNIA: Dixie-brannen i Plumas county er den mest omfattende skogbrannen i California - her i august i år. Foto: Noah Berger / AP / NTB. Vis mer
Publisert

Energikrise, geopolitisk spenning, pandemi og overfylte hoteller kan skape utfordringer på klimatoppmøtet COP26 i Glasgow fra 31. oktober til 12. november.

Ønsket om økt innsats mot klimaendringene har vært stort i etterkant av flommene, hetebølgene og skogbrannene som rammet en rekke land i sommer.

USAs klimautsending John Kerry har kalt Glasgow-møtet «det siste beste håpet» om å unngå de verste konsekvensene av klimaendringene.

FLOM: Enorme oversvømmelser har rammet deler av det sentrale Kina. Et titalls personer har mistet livet og 200 000 personer er evakuert. Video: Newsflare Vis mer

Men landene på toppmøtet står overfor store dilemmaer, utfordringer og motstridende interesser. Den britiske regjeringen – som sammen med Italia er vertskap for møtet – har tilsynelatende begynt å dempe forventningene.

- Jeg er veldig bekymret, for det kan gå galt, sa statsminister Boris Johnson tidligere denne uka.

- Veldig vanskelig

Under et møte med britiske skolebarn erkjente Johnson at det er vanskelig å oppnå nødvendige framskritt i klimaforhandlingene.

- Det er veldig, veldig vanskelig. Men jeg tror det er mulig, la han til.

FLERE SAVNET: Dødstallene stiger i de flomrammede områdene i Tyskland og Belgia. Flere titalls personer er også savnet. Dagbladets team rapporterer live fra Tyskland. Reporter: Jeanette Nyhammer Vik Video: Maja Walberg Klev / Dagbladet TV / NonstopNews Vis mer

Også FNs generalsekretær António Guterres har gitt uttrykk for bekymring.

- Jeg håper at vi fortsatt kan unngå nederlag i Glasgow. Men tiden er knapp, og ting begynner å bli vanskeligere, sa han nylig.

- Enveis til katastrofe

Et av målene til det britiske vertskapet er å øke oppslutningen rundt målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Men dette vil være ekstremt utfordrende. I stedet ser det ut til at verden er på vei mot 2,7 grader hvis alle land overholder utslippsmålene de så langt har fastsatt.

TIRSDAG 26. OKTOBER 2021: Bil tatt av flom, havn og fiskemarkedet i byen Catania i Italia er truet. Foto: ANSA / AFP / NTB.
TIRSDAG 26. OKTOBER 2021: Bil tatt av flom, havn og fiskemarkedet i byen Catania i Italia er truet. Foto: ANSA / AFP / NTB. Vis mer

- Det er åpenbart en enveis billett til katastrofe, mener Guterres.

Biden, Macron og Modi

Over hundre stats- og regjeringssjefer ventes å delta i den første fasen av klimatoppmøtet COP26 i begynnelsen av neste uke.

Blant dem er USAs president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron, Indias statsminister Narendra Modi og Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Storbritannia stiller med Boris Johnson og flere medlemmer av den britiske kongefamilien.

FN-møtet holdes mot slutten av et år med en rekke dramatiske hendelser som økte oppmerksomheten rundt den globale oppvarmingen. USA, Canada, Tyskland, Hellas, Kina og flere andre land ble i sommer rammet av ekstremvær som ble knyttet til klimaendringene.

FNs klimapanel la fram en ny, dyster rapport, som av António Guterres ble omtalt som «kode rød for menneskeheten».

Brenner mer kull

Men samtidig som klimaendringene er blitt mer synlige for mennesker i Europa og Nord-Amerika, har en energikrise rammet deler av verden i høst.

Prisen på de fossile energikildene olje, gass og også kull har skutt i været.

Bruken av kull og olje må raskt reduseres hvis klimaet skal stabiliseres, men i stedet har etterspørselen nå økt.

Energikrisen har flere ulike årsaker. Men én faktor i Europa har vært mangel på vind, som har rammet vindkraften som er blitt bygget ut for å kutte klimautslipp.

(NTB).

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer