- EØS åpner for kugalskap i Norge

Norge har gitt opp muligheten til å hindre at kugalskapen kommer til landet da vi undertegnet den utvidete EØS-avtalen, mener Ivar Hellesnes, veterinær og spesialist på næringsmiddelhygiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veterinæravtalen som ble innført i fjor innebar at Norge sluttet med veterinærkontroll på grensa.

- Vi må gjeninnføre nasjonal styring av grensekontrollen. Det er det eneste tiltaket som kan hindre smittespredning, sier Hellesnes til P4.

Norske myndigheter innførte i går totalforbud mot import av dansk storfekjøtt som følge av et utbrudd av kugalskap i Danmark. Slaktere på Nord-Jylland har allerede merket effekten av importforbudet.

- Vi hadde en importsvikt på opptil 25.000 kroner i går ettermiddag, sier slakter Lars Larsen i Slagter Winther i Hirtshals til NTB.

Veterinær Ivar Hellesnes mener at EØS-avtalen likevel åpner for import av syke dyr til Norge. Tidligere kunne norske myndigheter kontrollere alle levende dyr som ble importert til landet. Da den utvidete EØS-avtalen ble innført i fjor, falt grensekontrollen bort. Men Landbruksdepartementet avviser påstanden om at dette innbærer fare for kugalskap i Norge.

- Det er en drøy påstand å hevde at bortfallet av grensekontrollen medfører at vi ikke kan hindre spredning av kugalskap, sier informasjonsdirektør Dag Henning Reksnes i Landbruksdepartementet til Dagbladet :på nettet.

Han mener det ikke vil være mulig å diagnostisere kugalskap med mindret dyret har en akutt sykdom.

- Vi har et annet system i dag. Importører må ha attester fra vetereniærmyndighetene i landet de importerer fra. Dessuten må importen meldes til norske myndigheter 24 timer i forveien, og det vil være veterinær tilstede når dyret kommer, sier han.