- EØS-avtalen er nå i spill

Venstre-leder Guri Melby og næringsminister Iselin Nybø (V) krever en avklaring fra Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre: Kan han garantere for EØS-avtalen hvis han blir statsminister?

EØS OG EKTESKAP: Venstre-leder Guri Melby og næringsminister Iselin Nybø mener Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre må avklare om EØS-avtalen er fredet med ham som statsminister. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
EØS OG EKTESKAP: Venstre-leder Guri Melby og næringsminister Iselin Nybø mener Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre må avklare om EØS-avtalen er fredet med ham som statsminister. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er veldig alvorlig. Det virker ikke som om Jonas Gahr Støre har pondusen Stoltenberg hadde til å være tydelig på at det er noen ting man ikke rører ved, sier er bekymret Guri Melby mens hun står ute i ruskeværet bortenfor Operaen i Oslo sentrum.

Dagbladet skrev mandag at Fellesforbundets forslag om å utrede handlingsrommet og alternativene til EØS-avtalen nå er meldt inn til LO-kongressen til våren.

Det ligger dermed an til å bli flertall i LO for å utrede alternativer til Norges viktigste handelsavtale. Både Senterpartiet og SV er motstandere av EØS-avtalen og ønsker begjærlig velkommen støtten fra fagbevegelsen.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre vil foreløpig ikke avklare om han og Arbeiderpartiet vil støtte en utredning av alternativer til EØS-avtalen.

- Arbeiderpartiet har ikke behov for å utrede alternativer til EØS-avtalen, en avtale vi er veldig for. Vi mener det er mulig å bli kvitt sosial dumping og aktørene som utfordrer norske lønns- og arbeidsvilkår innenfor EØS-avtalen. Derfor er det ikke vår politikk å ta initiativ til å utrede alternativer til denne. Vi tar ikke stilling til en slik utredning nå, sier Støre.

Krever Støre-avklaring

Melby mener Støres linje vil gi EØS-motstanderne på venstresiden fritt spillerom framover.

- Når de skal utrede alternativer til EØS-avtalen er du på «en slippery slope» når du skal innlede regjeringssamarbeid med partier som har programfestet EØS-motstand. EØS-avtalen henger i en tynn tråd med Støre som statsminister, sier Melby.

- EØS-avtalen henger i en tynn tråd med Støre som statsminister?

- Ja.

- Tror du det, eller skremmer du bare nå?

- Jeg frykter det, ja. Jeg vil utfordre Støre tilbake. Hva blir resultatet med en regjering med Ap, Sp og SV der to partier har sagt nei til EØS og et har sagt tja?

- Støre har absolutt ikke avklart om EØS-avtalen er fredet ved et regjeringsskifte. Derfor er han motsatsen til Stoltenberg. EØS-avtalen er på forhandlingsbordet når han skal bli enig med Senterpartiet og SV. Han har servert dem en gavepakke, sier Melby.

Støre garanterer EØS

Vi ringer opp Jonas Gahr Støre og spør.

- Er du som statsminister en garantist for at Norge fortsatt vil være medlem av EØS?

- Med Arbeiderpartiet i regjering er Norge fortsatt medlem av EØS. Punktum. Det har vi slått fast før og vi gjør det også nå. Det er bra for norske arbeidsplasser, bra for nordmenn på reise, studenter, forskning og vår deltakelse i det europeiske fellesskapet. Helt siden 1993 har det vært et bredt flertall på Stortinget for norsk medlemskap i EØS, sier Støre før han legger til:

- En Ap-ledet regjering også garantisten for en storrengjøring i arbeidslivet. EØS-avtalen står ikke i veien for det, men det gjør høyrepolitikken.

- Vil EØS-avtalen være på forhandlingsbordet etter et regjeringsskifte?

- Norsk EØS-medlemskap er utgangspunktet og ligger som en klar forutsetning for Arbeiderpartiet i regjering. Det vet de andre partiene, slår Støre fast.

- EØS-avtalen lå til grunn for åtte år i regjering (2005-2013). Det er et bredt flertall i Stortinget for EØS-avtalen og det er ingen som tviler på at Arbeiderpartiet legger dette til grunn. Så sier jeg at vi hele tiden skal jobbe for å bruke handlingsrommet, fortsetter Ap-lederen.

- Stoltenberg avklarte EØS-spørsmålet i forkant av den rødgrønne regjeringen i 2005. Er dette avklart for en framtidig Støre-regjering?

- Avklaringen fra 2005 gjelder for vår del fortsatt. Vi ser fram til å legge fram politikk med sterkere ambisjoner for norsk arbeidsliv som fremmer norske lønns- og arbeidsvilkår sammen med partier som i dag er i opposisjon. Våre framtidige regjeringspartnere vet godt at for Arbeiderpartiet ligger EØS-medlemskap til grunn, sier Jonas Gahr Støre.

Brexit-skrekken

Vi skulle egentlig møtt Venstre-toppene ute på Vippetangen, men et plutselig regnskyll over Oslo gjorde at vi trakk inn under tak ved en coronastengt café nede ved havnebassenget.

Målet var egentlig å finne glimt av noen synlig eksportrettede bedrifter i Oslo sentrum. Det er ikke nødvendigvis så lett. Men det er mulig å skimte EØS-avhengige GC Rieber når vi nyter den vakre utsikten mot Ekeberg. De har internasjonale aktiviteter innenfor industri, shipping og eiendom, opplyser en politisk rådgiver.

NorBetong har også et anlegg vi kan se gjennom regnværet. De er en del av HeidelbergCement, som er en av verdens største produsenter av byggematerialer og har 54.000 ansatte i over 50 land, blir vi fortalt.

Poenget? Begge bedriftene - og tusenvis av andre i Norge - trenger EØS-avtalen, poengterer næringsminister Nybø.

- Vi er en liten og åpen økonomi som er helt avhengig av handel for å ha et velferdssamfunn. Det er internasjonalt samarbeid og handel som er veien å gå for oss. Brexit er til skrekk og advarsel for hva det vil bety å kutte båndene til EU, advarer Nybø, som forhandler frihandelsavtale med Storbritannia om dagen.

Bedre eller verre?

Bakgrunnen for fagbevegelsenes nye skepsis til EØS-avtalen er presset mange arbeidere opplever på lønns- og arbeidsforhold. Utvidelsen av EU østover på midten av 2000-tallet førte til en enorm økning i arbeidsinnvandringen til Vest-Europa og pekes også på en av forklaringen på nettopp Brexit.

Som SV-leder Audun Lysbakken sier det:

- Den økonomiske eliten i Norge ser bare fordeler av EØS og det gjør mange norske politikere også, fordi de er blinde for mye av det som skjer i det norske arbeidslivet. Sosial dumping brer nå om seg og lønningene stagnerer, sier SV-lederen.

Det er en virkelighetsbeskrivelse Venstre-toppene ikke deler.

- Har norske arbeidere fått det bedre eller verre etter utvidelsen av EU østover?

- Har vi noe grunnlag for å si at det er blitt verre? Det er klart arbeidsinnvandringen har blitt større - og det har noen utfordringer ved seg - men den øker fordi vi har behov for arbeidskraften. Store deler av næringslivet er blitt avhengig av arbeidsinnvandringen, sier næringsminister Nybø, og blir fulgt opp av partilederen:

- Det er verdt å spørre seg hvor godt grunnlag det er for påstandene de kommer om norsk arbeidsliv. Det jobbes for å gjøre kontrollen bedre på norske arbeidsplasser også ved å utarbeide bedre anbud med klarere krav. Jeg mener det er er et stort handlingsrom for å gjøre noe med de utfordringene også innenfor EØS-avtalen. Problemet vil uansett være at arbeidsplassene er i fare uten EØS-avtalen, sier Melby.

Gjennomregulert

Støre kjempet en lang kamp for EØS-avtalen i fjor som endte med at EØS-motstanderne i Fellesforbundet gikk med på kompromisset om å utrede avtalen i stedet for å si nei til den.

Da debatten dukket opp sa Arbeiderparti-lederen først at det å utrede EØS-avtalen ville være like absurd som å sette seg ned ved kjøkkenbordet med kona - etter 30 års ekteskap - og si at han nå ønsker å utrede alternativer til ekteskapet.

Nå har altså Støre snudd - og sammenligningen får fram latteren hos Venstre-toppene.

- I et ekteskap - og i et samarbeid - er det sånn at du enten er innafor eller utafor. Begynner du først å åpne den døren, er du på vei ut, advarer Melby om venstresidens EØS-alternativer.

Hjemme hos Nybø er det heller ingen behov for noen utredning.

- Hos oss er det to jurister. Der er alt gjennomregulert.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer