- EØS-avtalen gir oss fri flyt av sosial dumping

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener vi må komme oss ut av EØS-avtalen for å stoppe sosial dumping.

STRENGERE SANKSJONER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener strengere sanksjoner for brudd på arbeidsmiljøloven er et av tiltakene som må gjennomføres for å bedre situasjonen i bygg- og anleggsbransjen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
STRENGERE SANKSJONER: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener strengere sanksjoner for brudd på arbeidsmiljøloven er et av tiltakene som må gjennomføres for å bedre situasjonen i bygg- og anleggsbransjen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I onsdagens utgave av Dagbladet går murer Eirik Kornmo hardt ut mot dagens situasjon i bygg- og anleggsbransjen.

- Ungdom som vil ha en inntekt å leve av må ikke velge denne bransjen, sier Kornmo, som i går møtte Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen for å diskutere mulige tiltak.

Selv etter Johansen har lansert sine tiltaksforslag, tror ikke mureren at det er håp for snarlig bedring i bransjen.

- Regjeringen har ikke gjort nok Raymond Johansen innrømmet overfor Kornmo at de ikke har gjort nok for å stoppe den sosiale dumpingen. Det er Rødt-leder Bjørnar Moxnes helt enig i.

- Regjeringen har ikke gjort nok, men regjeringen har levert viktige tiltakspakker mot sosial dumping. Jeg tror det blir vanskelig å se en bedring hvis vi ikke kommer oss ut av EØS-avtalen. EØS-avtalen gir oss fri flyt av sosial dumping, sier Moxnes til Dagbladet.

Rødt mener strengere sanksjoner for brudd på arbeidsmiljøloven og tiltak mot bruk av bemanningsbyråer særlig i utsatte bransjer, er viktig for å skape et seriøst arbeidsliv.

Moxnes mener i likhet med Kornmo at et offentlig krav om fagbrev kan være et lurt tiltak.

Partilederen viser til saken der Dagbladet avslørte at polakker som arbeidet for klesgiganten Zara i Oslo mener de ble behandlet som slaver. Zara henviste videre til sin spanske eier Index Group, som igjen sier at de benytter byggfirmaet Kotablue som følger de lokale lovene. Klesgiganten risikerer likevel å bli gjort ansvarlige for de underbetalte polakkene.

- Solidaransvaret betyr at hovedentreprenøren må tilbakebetale lønn for de tre siste månedene, hvis arbeidstakerne nederst i kontraktskjeden ikke får lønna de har krav på. Dette ansvaret må også utvides til å gjelde byggherrene, slik at for eksempel Zara kan bli straffet og må betale bøter som svir, og til minst ett år, sier Moxnes.

- Oppfordrer til å ta fagutdanning Øyvind Korsberg (Frp) vil ikke stille seg bak Kornmos oppfordring til ungdommen om å unngå byggebransjen, men deler bekymringen over at utenlandsk arbeidskraft presser ned norske lønninger.

- Jeg vil absolutt oppfordre ungdom til å ta fagutdanning, men jeg ser at det er en utfordring der. Hvis man legger til rette for det vil det alltid være behov for gode fagarbeidere, sier Korsberg til Dagbladet.

Han mener det må bli enklere å starte eget firma, og foreslår også å innføre en ordning som tidligere er innført i Sverige for å minske bruken av svart arbeid.

- Ordningen går ut på at privatpersoner får skattefradrag for å få utført arbeid på egne boliger. Dette medfører større seriøsitet i byggebransjen og gjør det mindre lønnsomt å benytte seg av svart arbeidskraft, sier Korsberg.

Han er også åpen for et offentlig krav om fagbrev.

- Jeg ser ikke bortifra at vi etterhvert må innføre en slik ordning, men da må den selvsagt også gjelde utenlandsk arbeidskraft, sier Korsberg.
 

ØNSKER SKATTEFRADRAG: Frp's Øyvind Korsberg vil at privatpersoner skal få skattefradrag for å få utført arbeid på egne boliger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ØNSKER SKATTEFRADRAG: Frp's Øyvind Korsberg vil at privatpersoner skal få skattefradrag for å få utført arbeid på egne boliger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer