Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EØS-avtalen stoppet av Polen

Polen er misfornøyd med forslaget til ny EØS-avtale og setter foten ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men både Norges forhandlingsleder Bjørn T. Grydeland og EUs Percy Westerlund tror det fortsatt er mulig å gjennomføre en parallell ratifisering av EU- og EØS-avtalen hvis partene blir raskt enige etter påske.

Polen vil ha mer tollfri fisk fra Norge enn det som er avtalt i utkastet til forhandlingsresultat fra EFTA-landene og EU-kommisjonen.

- Vi er misfornøyd med beregningen av fiskerikvoter, og vil også ha fjernet tollsatsen på lakseeksporten til EU, sier den polske forhandlingslederen Jan Truszczynski.

- Vi trenger 3-4 uker for å avslutte forhandlingene. Vi er nesten i mål, men forslaget som ligger på bordet kan vi ikke akseptere, sier han til NTB.

Viktig fiskeimport

Han understreker at fiskeimporten fra EFTA er svært viktig for Polen. 25.000 mennesker er knyttet til fiskeforedlingsindustrien i Polen.

Polen er det største av de ti kandidatlandene, og har til nå kunnet importere laks og andre fiskeslag tollfritt fra Norge.

Polen har derfor i likhet med Norge ønsket tollfrihet eller reduserte tollsatser på fiskeimporten fra EFTA-landene.

Polen overrasket både EFTA-landene, EU-kommisjonen og de andre EU-landene med sitt standpunkt under det planlagte avsluttende forhandlingsmøtet torsdag. Men Polen ble støttet av flere av EUs kandidatland, blant annet baltiske land.

- Overrasket

EUs forhandlingsleder Percy Westerlund innrømmet at han ble overrasket over Polens standpunkt.

- Dette er svært beklagelig. Men forhandlingene med EFTA-landene var ferdig først ferdig sent tirsdag, og det var ikke mulig å informere om resultatet før. Dermed hadde kandidatlandene svært knapp tid på å orientere seg om forslaget, sa han.

Forhandlingene vil bli gjenopptatt først etter påske.

Dermed ryker den planlagte utvidelsesseremonien for EØS -utvidelsen i Aten 16. april, hvor statsminister Kjell Magne Bondevik skulle delta.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media