- EØS er ute av kontroll

Utenriksdepartementet har ingen planer om å finne ut hvor langt EØS kan gå i å begrense norsk kontroll over naturressursene, og Ap-leder Thorbjørn Jagland mener det er umulig. - EØS er ute av kontroll, sier SVs Heidi Sørensen og krever avtalen behandlet på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Grensene for EØS blir stadig flyttet, sier stortingsrepresentant Heidi Sørensen (SV).

Hun peker på at Norges og EØS' overvåkingsorgan ESA gang på gang har kranglet om forståelsen av avtalen - også på områder som Norge har trodd faller utenfor.

- Nå trenger vi klarhet i hvor langt avtalen går.

Vil ikke

En slik avklaring har imidlertid regjeringen ingen planer om å skaffe:

- Vi tar hver sak for seg. EØS er en dynamisk avtale, i stadig forandring. Det lå til grunn da avtalen ble inngått, sier statssekretær Kim Traavik (H) i Utenriksdepartementet.

SV er ikke enig i den tolkningen:

- EØS har kommet ut av kontroll - grensen er brutt for hvor langt vi har sagt ja til å la dynamikken gå, sier Heidi Sørensen.

Da Norge sa ja til EØS for ti år siden, la Stortinget til grunn at vi kunne beholde visse særregler så lenge de ikke gjorde forskjell på norske og utenlandske interesser. Bakgrunnen var å ha fortsatt kontroll over naturressursene, blant annet ved konsesjonslovgivningen.

I ettertid har ESA tolket avtalen annerledes, og vurderer i dag om avtalen forskjellsbehandler også på andre områder.

- Unødvendig

Denne utviklingen var Ap-leder Thorbjørn Jagland svært skeptisk til da han var utenriksminister. I dag, som leder av utenrikskomiteen, mener han det ikke lar seg gjøre å finne klare grenser for EØS.

- Det er umulig å trekke noen prinsipielle linjer - dette må avklares i sak etter sak, sier Jagland og gir dermed regjeringen full ryggdekning i å ikke gjøre noe.

- Du mener det ikke er nødvendig å avklare hvor langt avtalen strekker seg?

- Ikke så lenge vi kan komme til enighet med EU.

- I teorien kan EØS i dag tenkes å omfavne det meste. Grensene for avtalen er blitt uklare, EU forstår ikke hva vi mener med ressursforvaltning, sier seniorforsker Dag Claes ved Universitetet i Oslo.

Gjennom ARENA-programmet følger han EUs energipolitikk, og har merket seg at Norge og EU har vidt forskjellig syn på hvilke regler som skal gjelde bruken av naturressurser som vannkraft og gass.

- Det Norge regner som forvaltning, ser EU som brudd på fri konkurranse, sier Claes.

ØNSKER KLARHET: Heidi Sørensen ønsker EØS-avtalen behandlet på nytt. - Den er ute av kontroll, mener SV-politikeren.