EØS-gjennombrudd rundt hjørnet

De formelle EØS-forhandlingene ble avlyst i dag og flyttet til neste uke. I kulissene foregår de virkelige forhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kilder tett på forhandlingsprosessen sier at det jobbes knallhardt både blant EFTA-landene og i EU-kommisjonen for å finne en forhandlingsløsning i løpet av helgen.

- Men viktige politiske brikker må først på plass, sier en kilde.

EU-kommisjonen håper å kunne presentere et resultat for EUs medlemsland i den såkalte EFTA-gruppen mandag klokken 15.00. Ingen av forhandlingspartene ønsket å gi noen kommentarer til samtalene som foregikk fredag. EUs forhandlingsleder Percy Westerlund opplyste gjennom sin sekretær at han ikke hadde noen kommentar å gi «i den aktuelle situasjonen». Norges forhandlingsleder Bjørn Grydeland var helt taus.

Partene strides fortsatt om penger og fisk. Norge og EFTA-landene har tilbudt EU til sammen 1,1 milliarder kroner når EØS-området utvides med ti land neste år. Pengene skal gå til sosial og økonomisk utjevning i et indre marked som snart teller 28 land og 450 millioner mennesker. Men EU-kommisjonen forlanger over det dobbelte, drøyt 2,3 milliarder kroner. Dette er likevel det halve av EUs opprinnelige krav til EFTA-landene.

Vil ha bedre fiskeløsning

Men Norge nekter å åpne lommeboka enda en gang før EU tilbyr en bedre fiskeriløsning enn den som nå ligger på bordet.

EFTA-landene vil ha reduserte tollsatser på fiskerieksporten til EU etter at en rekke kandidatland vi har hatt frihandelsavtaler med, havner bak EUs tollmurer fra neste år. EU har kun tilbudt EFTA-landene kvoter for fisk, som er mindre attraktivt.

EU-kommisjonen har full støtte fra sentrale EU-land som Spania i at dersom EU skal tilby reduserte tollsatser, må EFTA-landene åpne for investeringer i norsk og islandsk fiskeflåte. Dette er helt uaktuelt for Norge og Island.

(NTB)