- EØS gjør Norge til Europas trygdekontor

Senterungdommens leder Sandra Borch frykter for den norske velferdsstaten.

EKSPLOSJON: Leder for Senterungdommen, Sandra Borch, mener Norge er i ferd med å bli hele Europas trygdekontor, som en følge av EØS-avtalen. Foto: Lars Myhren Holand
EKSPLOSJON: Leder for Senterungdommen, Sandra Borch, mener Norge er i ferd med å bli hele Europas trygdekontor, som en følge av EØS-avtalen. Foto: Lars Myhren HolandVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har det siste året vært en eksplosjon i antall henvendelser om sosialhjelp fra EØS-borgere, sier Senterungdommens leder Sandra Borch til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

EØS-innvandrere har etter en lovendring i 2012 fått tilnærmet likestilte rettigheter til trygdeutbetalinger i Norge.

- Denne lovendringen er det EØS-avtalen som pålegger oss å innføre. Det viser nok en gang hvor inngripende denne avtalen er for Norge, sier Borch.

- Trygdeutgiftene i Norge vil eksplodere. Både Jens, Erna og Siv snur bevisst ryggen til dette. I stedet for å ta helt nødvendige grep for å bevare velferdsstaten Norge, gjør de det de kan for å unngå en EØS-debatt, mener Borch.

- Når økonomien i Europa går så dårlig, blir det svært lønnsomt å komme til Norge og søke trygd. For europeere med lave lønninger er det nesten dumt å ikke gjøre det. Problemet er at Norge ikke kan redde Europas økonomi ved å sette europeere på trygd, mener Borch.

Statssekretær Cecilie Bjelland (Ap) i Arbeidsdepartementet avviser Borchs bekymringer.

- Norge skal ikke fungere som Europas sosialkontor, men vi yter kortvarig nødhjelp en dag eller to for mennesker i akutt krise. For alle andre økonomiske stønader er det minimum ett av to krav som må være oppfylt: at rettigheter er opptjent gjennom arbeid eller at tilknytningen til Norge er så sterk at de har bopel her, sier Bjelland til ANB.

(NTB)