EØS-hodepine for Arbeiderpartiet

Fellesforbundet øker presset på Arbeiderpartiet i EØS-saken. Til våren ligger det an til klart flertall på LO-kongressen for å utrede alternativer til Norges viktigste handelsavtale.

PÅ GLID: Ap-leder Jonas Gahr Støre på Fellesforbundets landsmøte i fjor. Til venstre Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet. Foto: Vidar Ruud / NTB
PÅ GLID: Ap-leder Jonas Gahr Støre på Fellesforbundets landsmøte i fjor. Til venstre Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Arbeiderpartiet vil til våren stå alene igjen på rødgrønn side som helhjertet forsvarer av EØS-avtalen.

Fellesforbundet har meldt inn sitt krav om å utrede alternativer til avtalen til vårens LO-kongress. Det er ventet at LO vil støtte forslaget og bli med Senterpartiet og SV i ønsket om å finne alternativer til Norges viktigste handelsavtale.

- Vi utfordrer nå Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV samtidig som vi sender over våre forslag til LO-kongressen. Vinner vi fram der, er det et samlet LO-system som står bak kravet. Vi forventer da at Ap, Sp og SV gjennomfører denne utredningen. Jeg vil særlig utfordre Arbeiderpartiet til å følge opp, sier leder Jørn Eggum i Fellesforbundet til Dagbladet.

Fellesforbundet har 160 000 medlemmer innen industrien, byggebransjen, hotell- og restaurant og transport i privat sektor.

Vedum: - Nærmest vært umulig

En som ikke har problemer med å plukke opp hansken fra Fellesforbundet er Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

- Støre og Arbeiderpartiet har vært en av de største forkjemperne for EU-medlemskap, mens vi ikke ønsker å flytte mer makt over til EU, sier EØS-motstander Vedum.

- Det har nærmest vært umulig å diskutere EØS-avtalen siden 1994, men nå har det gått såpass lang tid at det bør være mulig å sette seg ned - helt rolig - og finne ut hva som tjener norske interesser best. Derfor støtter jeg Fellesforbundets forslag, sier Vedum, før han understreker at Senterpartiet aldri vil sette Norges markedsadgang i fare.

EØS-motstanderne i Senterpartiet og SV har på flere målinger denne høsten hatt flere representanter på Stortinget enn Arbeiderpartiet. Ap's foretrukne regjering vil dermed kanskje ha et flertall av EØS-motstandere bak seg.

Lykkelig Lysbakken

- Utfordringen fra Fellesforbundet svarer jeg et krystallklart ja på. Jeg er veldig glad for at de ber om en slik avklaring, fordi det er kjempeviktig for framtida til norsk arbeidsliv at vi nå får en ordentlig diskusjon om alternativene til EØS. Både hvordan vi kan få en mer offensiv norsk politikk innenfor avtalen, men vi er også veldig opptatt av hva alternativene til EØS-avtalen kan være for Norge, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Bakgrunnen for EØS-motstanden i fagbevegelsen er utviklingen man har sett i lønns- og arbeidsvilkår etter innlemmelsen av flere østeuropeiske land i det indre markedet.

- Den økonomiske eliten i Norge ser bare fordeler av EØS og det gjør mange norske politikere også, fordi de er blinde for mye av det som skjer i det norske arbeidslivet. Sosial dumping brer nå om seg og lønningene stagnerer. Vi vil ikke nekte folk fra andre land å jobbe i Norge, men vi må ha makt til å sørge for at alle arbeidere i Norge - norske og utenlandske - har norske lønns- og arbeidsvilkår, sier Lysbakken.

Støre: - Klokt

EØS-tilhenger Jonas Gahr Støre mente først det var like fjernt å utrede alternativer til EØS-avtalen som å si til kona at han ville utrede alternativer til ekteskapet. Men opp mot Fellesforbundets vedtak i fjor, snudde han og åpnet for en utredning.

Nå bekrefter Støre at det blir en utredning dersom han blir statsminister neste høst.

- Vi mener en utredning av handlingsrommet vi har innenfor avtalen vil være klokt. Arbeiderpartiet trenger ingen utredning av EØS-alternativer, men vi har aldri vært mot mer kunnskap, sier Støre til Dagbladet.

Støre sa i fjor at en utredning ikke blir Arbeiderpartiets politikk, men han deler Fellesforbundets virkelighetsbeskrivelse av utfordringene med avtalen.

- Debatten om EØS-medlemskapet kommer fordi høyreregjeringens politikk fører til at norske lønns- og arbeidsvilkår er under press. Arbeiderpartiet vil gjennomføre en storrengjøring i arbeidslivet, og det er fullt mulig å sikre et trygt og rettferdig arbeidsliv med hele faste stillinger og en lønn å leve av innenfor EØS, sier Støre.

Ernas nei

Han tok selv initiativ til sist Europa-utredning, som ble levert i 2012.

- Vi er selvfølgelig for oppdatert og framtidsrettet kunnskap. Da er det åpenbart at vi må se på EØS-avtalens handlingsrom og utfordre EU når vi er uenige, understreker Støre.

Eggum gleder seg over støtten fra Støre.

- Dette er nye toner fra Arbeiderpartiet, som har tatt innover seg at arbeidslivet har endret seg de siste ti åra. Vi må nå finne ut handlingsrommet vårt innenfor EØS og hvor langt vi kan gå, sier Eggum.

Skal fagbevegelsen vinne fram i kampen om å utfordre EØS-avtalen, må det bli regjeringsskifte. Statsminister Erna Solberg (H) sa nei da Fellesforbundet ba dagens regjering sette ned et offentlig utvalg.

- Med utgangspunkt i EØS-avtalens betydning for Norge, og med den uro som vi ser i internasjonalt samarbeid i dag, vil det ikke være aktuelt for regjeringen å sette i gang tiltak som kan sette spørsmålstegn ved og skape usikkerhet om rammebetingelser for norsk næringsliv, industri og arbeidsplasser, skrev Solberg i et svar til Fellesforbundet i mars.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer