SLÅR ALARM: Stadig flere EØS-borgere søker om gjenforening med sin ektefelle i Norge, og de får gjerne opphold i landet på grunnav smutthull i regelverket.
Foto: Frank Karlsen
SLÅR ALARM: Stadig flere EØS-borgere søker om gjenforening med sin ektefelle i Norge, og de får gjerne opphold i landet på grunnav smutthull i regelverket. Foto: Frank KarlsenVis mer

EØS-smutthull fører til flere falske familiegjenforeninger

Politiet slår alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reglene for å få familiegjenforening er strengere hvis parten i Norge er norsk enn hvis vedkommende er EØS-borger, skriver Aftenposten.

- Kontrollen er mye svakere, og en slik gjenforening gir fem års oppholdstillatelse nesten automatisk, sier kontorsjef Fredrik Strøm i Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

I Oslo er det nå flere EØS-borgere som søker om gjenforening med sin ektefelle enn nordmenn. I 2011 var antallet slike søknader 167, i år ligger det an til rundt 600 søknader hvis utviklingen fortsetter i samme takt, ifølge politiet.

- I utgangspunktet blir disse søknadene innvilget, så lenge EØS-borgeren kan dokumentere et arbeidsforhold i Norge og partene legger fram vigselsdokumenter. Vi ser imidlertid klare tegn på at verken arbeidsforholdet eller ekteskapet er reelt, sier Strøm.

Det er særlig menn fra Bangladesh, Pakistan og Nigeria som betaler kvinner for å gifte seg med dem i Sør-Europa og være akkurat så lenge i Norge at mannen deretter får oppholdstillatelse.

Rundt årsskiftet kom for eksempel 19 menn fra Bangladesh til Norge, alle var gift på Kypros og flere viet av samme mann. Alle konene var fra Romania og Bulgaria, og oppga at de hadde arbeid i Norge. (NTB)