LEKKASJER: Lekkasjene fra amerikaneren Edward Snowden, tidligere ansatt i National Security Agency, har fått EOS-utvalget til å stille spørsmål ved praksisen for registrering av nordmenn i en FBI-database. Foto: AP/The Guardian
LEKKASJER: Lekkasjene fra amerikaneren Edward Snowden, tidligere ansatt i National Security Agency, har fått EOS-utvalget til å stille spørsmål ved praksisen for registrering av nordmenn i en FBI-database. Foto: AP/The GuardianVis mer

EOS-utvalget betenkt over USAs registrering av norske borgere

«Rettssikkerhetsmessig betenkelig» registrering i FBI-database.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under en inspeksjon hos Politiets overvåkingstjeneste (PST) i april 2013 fikk Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene, (EOS-utvalget) vite at det var behandlet opplysninger om nordmenn i en amerikansk database.

Databasen tilhører FBI-avdelingen Terrorist Screening Center (TSC), som skal identifisere mistenkte eller potensielle terrorister.

«Rettssikkerhetsmessig betenkelig» «Sett i lys av konsekvensene behandlingen kan ha for den enkelte, mener utvalget at det kan være rettssikkerhetsmessig betenkelig at amerikanske myndigheter behandler opplysninger om norske borgere i databasen, når opplysningene verken er lagt inn, godkjent eller kvalitetssikret av PST», skriver EOS-utvalget i sin årsrapport.

«PST opplyste at tjenesten selv hadde lagt inn opplysninger om et fåtall norske personer i databasen, der kriteriet har vært at vedkommende er siktet eller dømt for et straffbart forhold som er relevant for TSCs formål. Tjenesten har mulighet til å slette personene som tjenesten selv har lagt inn i databasen, dersom vedkommende personer ikke lenger anses relevante», framgår det.
Fikk ikke svar «PST opplyste videre at det var behandlet opplysninger om en rekke andre personer med norsk tilknytning i databasen, uten at tjenesten hadde kjennskap til hvem som hadde lagt inn navnene, formålet med behandlingen eller hvem som var sluttbruker av opplysningene. Tjenesten opplyste også å ha stilt spørsmål til amerikanske myndigheter om behandlingen av opplysninger om disse personene, uten å ha fått svar», skriver EOS-utvalget.

Bakgrunnen for at EOS-utvalget har rettet oppmerksomheten mot opplysninger utlevert til samarbeidende tjenester, er Edward Snowdens opplysninger om amerikansk overvåking i utlandet.

Dagbladet kommer med mer.