Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EOS-utvalget: E-tjenesten har opptrådt tvilsomt

Etteretningstjenesten har opptrådt tvilsomt, men har ikke brutt reglene for håndteringen av personopplysninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er konklusjonen i en EOS-utvalgets rapport, som ble overlevert til Stortinget i dag.

I pressemeldingen om rapporten heter det:

«Utvalget har i sin undersøkelse ikke gjort funn som tilsier at tjenesten systematisk har behandlet opplysninger om norske kilder og/eller andre norske personer (kildens nærstående og potensielle kilder) i strid med gjeldende regelverk. Utvalget har heller ikke avdekket at tjenesten har overtrådt forbudet mot å overvåke eller på annen fordekt måte innhente informasjon om norske personer i Norge.»

«Utvalget har imidlertid påpekt at E-tjenestens rettslige grunnlag for å behandle sensitive personopplysninger om kildens nærstående er tvilsomt. Utvalget har også påpekt at det er vanskelig å se at tjenesten kan behandle andre opplysninger om potensielle kilder enn det som er nødvendig av notoritetshensyn, med tanke på fremtidig kontakt e.l. Utvalget mener videre at tjenesten i enkelte tilfeller har behandlet opplysninger som synes å være irrelevante og/eller unødvendige. E-tjenesten er på denne bakgrunn bedt om å følge opp behovet for et klarere hjemmelsgrunnlag, samt å utarbeide internt regelverk for bruken av kilder som innhentingsmetode, der det blant annet oppstilles kriterier for opplysningenes relevans og nødvendighet.»

- Burde avstått I rapporten går det fram at EOS-utvalget mener E-tjenesten har gått for langt i å samle inn informasjon om kilder og deres familier.

«Utvalget mener det er behandlet enkelte opplysninger om noen kilder og deres nærstående som tjenesten burde avstått fra å behandle», heter det i rapporten.

EOS-utvalget skriver at «Etterretningstjenesten ved innledningen av utvalgets uanmeldte inspeksjon opplyste at det ikke eksisterte skriftlige retningslinjer knyttet til den praktiske håndteringen av kildeopplysningene, men at dette ville bli innført umiddelbart».

EOS-utvalget har gjennomført en inspeksjon og tre undersøkelser henholdvis den 4., 6., 9. september og 16. oktober.

Hemmelig arkiv  NRK og Dagbladet avslørte i august i år at Etterretningstjenesten i et system kalt «Fagarkivet» har lagret store mengder personopplysninger om flere enn 400 nordmenn som E-tjenesten ønsker å rekruttere eller beholde som kilder.

Arkivet skal i årevis ha blitt holdt unna Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenesten, det såkalte EOS-utvalget. 

EOS-LEDER: EOS-utvalget leverer rapport om etterretningstjenesten fagarkiv. Foto: Endre Vellene
EOS-LEDER: EOS-utvalget leverer rapport om etterretningstjenesten fagarkiv. Foto: Endre Vellene Vis mer

Etter at dette ble avdekket slo EOS-utvalget til med to uanmeldte inspeksjoner hos E-tjenesten, først i Havnelageret i Oslo sentrum der arkivet var lagret, og så på E-tjenestens hovedkvarter på Lutvann i Oslo. Det er svært uvanlig med slike uanmeldte tilsyn.

Kl. 11 i dag leverer EOS-utvalget en særskilt melding til Stortinget om arkivet og kildebruken. Rapporten overleveres fra utvalgsleder Eldbjørg Løwer (V) til stortingspresident Olemic Thommessen (H). Hun vil kort tid etterpå møte pressen i Stortingets vandrehall.

EOS-utvalget er Stortingets kontrollutvalg for etterretnings,- overvåkings- og sikkerhetstjenesten og fører tilsyn med både Etterretningstjenesten, Forsvarets sikkerhetstjeneste, Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Både generalløytnant Kjell Grandhagen, som er sjef for Forsvarets etterretningstjeneste, og tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) stilte seg i august positive til at EOS-utvalget ville undersøke arkivet.

VAR PÅ TILSYN: Her forlater EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer Havnelageret sammen med to rådgivere fra utvalgets sekretariat etter tilsynet i Etterretningstjenestens lokaler i Havnelageret i august. Foto: BENJAMIN WARD
VAR PÅ TILSYN: Her forlater EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer Havnelageret sammen med to rådgivere fra utvalgets sekretariat etter tilsynet i Etterretningstjenestens lokaler i Havnelageret i august. Foto: BENJAMIN WARD Vis mer

Grandhagen ønsket den gang ikke å la seg intervjue av Dagbladet, men skrev blant annet følgende i en e-post:

- All virksomhet E-tjenesten driver retter seg mot mål i utlandet. Tjenesten er helt avhengig av personkilder i sin etterretningsinnsamling til støtte for norske myndigheter. En del av disse kildene er norske borgere som frivillig tar på seg den krevende oppgaven det er å gi informasjon om utenlandske forhold. Disse personene gjør en uvurderlig innsats for Norges sikkerhet.

Kontorene der EOS-utvalget slo til for å undersøke «Fagarkivet» ligger i samme bygning som en rekke andre bedrifter, blant dem Dagbladet, nyhetsbyrået NTB Scanpix og en stor avdeling i NAV.

HEMMELIG AVDELING: Dette er inngangen til avdelingen i Etterretningstjenesten der EOS-utvalget tirsdag kom på uanmeldt tilsyn. Foto: FRANK KARLSEN
HEMMELIG AVDELING: Dette er inngangen til avdelingen i Etterretningstjenesten der EOS-utvalget tirsdag kom på uanmeldt tilsyn. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media