Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EOS-utvalget gransker Berg-saken

Vil gjennomføre en «veldig grundig undersøkelse» på om E-tjenesten har brutt loven eller om Frode Bergs rettigheter har blitt krenket.

FØLSOMT: Overleveringen involverte tre stater og var en følsom sak. - Det var viktig at alt foregikk korrekt, sier Brynjulf Risnes. Video: Christian Roth Christensen Reporter: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

EOS-utvalget, som driver kontroll med Norges hemmelige tjenester, skal undersøke om E-tjenesten har opptrådt innenfor loven i Frode Berg-saken.

- Vi vil se om enkeltpersoners rettigheter er krenket, og om E-tjenesten har opptrådt innenfor loven, sier leder i EOS-utvalgets leder Svein Grønnern til Dagbladet.

I april i fjor kunne Dagbladet fortelle at Berg hadde innrømmet at han hadde vært på oppdrag i Russland for den norske Etterretningstjenesten.

ADVOKAT: Brynjulf Risnes fulgte Berg fra Lituaen til Norge. Han sier klienten er overlykkelig. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Har undersøkt lenge

Den utrente tidligere grenseinspektøren har sagt han føler seg misbrukt av personen som ga ham penger og dokumenter før pågripelsen i Moskva 5. desember 2017.

SKAL UNDERSØKE: Tidligere generalsekretær for SOS barnebyer og Høyre, Svein Grønnern, leder EOS-utvalget.
SKAL UNDERSØKE: Tidligere generalsekretær for SOS barnebyer og Høyre, Svein Grønnern, leder EOS-utvalget. Vis mer

At EOS-utvalget nå skal granske Berg-saken er likevel ikke en offisiell bekreftelse fra myndighetene på at han var på oppdrag for E-tjenesten, ifølge Grønnern. Verken den hemmelige tjenesten eller statsminister Erna Solberg har ønsket å avkrefte eller bekrefte disse opplysningene.

- Vi gjør dette på basis av de opplysningene som er kommet fram i offentligheten. Vi har dermed holdt på med saken en stund allerede og tar sikte på å gjennomføre en veldig grundig undersøkelse. Vi kan ikke si noe om når undersøkelsene er ferdig nå, sier Grønnern til Dagbladet.

EOS-utvalget har allerede undersøkt saken i månedsvis, ifølge Grønnern.

NY VIDEO: Spiondømte Frode Berg snakker ut i en video på Facebook. Video: Privat Vis mer

Positiv Berg

NRK meldte om saken først søndag kveld. EOS-utvalgets leder sier at de nå vil snakke med Frode Berg så fort som mulig.

Frode Berg ankom Norge i et privatfly lørdag kveld. Hans advokat Brynjulf Risnes sa til Dagbladet søndag ettermiddag at Berg-saken kan være en sak for utvalget.

- Han er ikke blitt debriefet, men har ikke noe mot å snakke med E-tjenesten. Det er sikkert ulike deler av norsk myndighetsapparatet som vil snakke med ham. Det kan også være en sak for EOS-utvalget, og Frode er interessert i å bidra med sine synspunkter til de som trenger informasjonen, sier han.

- Så han er villig til å snakke med norske myndigheter?

- Ja, vi har hatt en foreløpig samtale om det, og stiller seg i utgangspunktet positiv til det, sier advokaten.

Enorm oppmerksomhet

- Hva er det konkret EOS-utvalget skal undersøke?

- Det som ligger i vårt mandat er å se om rettighetene til enkeltpersoner krenkes gjennom tjenestenes virksomhet. Det er det ene. Det andre er å påse at virksomheten holdes innenfor rammene av norsk lov, sier Grønnern.

Han sier grunnen til at EOS-utvalget går inn og undersøker saken er den enorme oppmerksomhet den i lang tid har hatt i norsk offentlighet.

- Vi har lav terskel for å ta opp og undersøke saker. Denne saken har fått betydelig oppmerksomhet, sier Grønnern.

EOS-utvalget står for Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste. De fører tilsyn over de såkalte «hemmelige tjenestene»: Etterretningstjenesten, Forsvarets sikkerhetsavdeling, Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Undersøkelsene rapporteres til Stortinget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media