Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

EOS-utvalget: PST brøt loven

EOS-utvalget retter skarp kritikk mot Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for tjenestens innhenting av en stor mengde opplysninger om norske statsborgeres flyreiser.

PST: Politiets sikkerhetstjeneste har gjennom Norwegians bookingsystem urettmessig skaffet seg tilgang til store mengder opplysninger om norske og utenlandske passasjerer på nasjonale og internasjonale ruter, ifølge EOS-utvalget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PST: Politiets sikkerhetstjeneste har gjennom Norwegians bookingsystem urettmessig skaffet seg tilgang til store mengder opplysninger om norske og utenlandske passasjerer på nasjonale og internasjonale ruter, ifølge EOS-utvalget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

«Vi mener innhentingen har vært - og er - ulovlig. Utvalget kritiserer også PST for tjenestens håndtering av saken», skriver utvalget i en særskilt melding til Stortinget.

EOS-utvalget understreker følgende:

  • PST har gjennom Norwegians bookingsystem urettmessig skaffet seg tilgang til store mengder opplysninger om norske og utenlandske passasjerer på nasjonale og internasjonale ruter. En slik tilgang har PST ikke hatt hjemmelsgrunnlag for.
  • PST har fått åtte andre flyselskaper til rutinemessig å sende passasjerlister til tjenesten. Denne rutinemessige innhentingen er ulovlig. Opplysningene har også blitt oppbevart i flere måneder.
  • PST har videreført praksisen med å hente inn opplysninger om norske flypassasjerers utenlandsreiser, også etter at utvalget i 2014 kritiserte tjenesten i én konkret sak for ikke å ha lovhjemmel for slik innhenting.
  • PST har ikke hatt tilstrekkelig internkontroll og dokumentasjon av egeninnhentingsvirksomhet.

Norwegian varslet

- PST tar kritikken i meldingen meget alvorlig. Tjenesten skal forvalte det ansvar tjenesten er gitt innenfor gjeldende legale rammer. PST erkjenner også at det er grunnlag for kritikk av vår manglende interne kontroll og oppfølging i saken, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold til NRK.

I mai i år gikk alarmen hos Norwegian da selskapets sikkerhetsansvarlige oppdaget at en PST-ansatt hadde logget seg inn på flyselskapets bookingsystem, under tilsyn av en av Norwegians egne ansatte.

Datatilsynet ble varslet av flyselskapet 22. mai. Siden da har tilsynet, EOS-utvalget og Tolletaten gransket saken.

Norwegian vil ikke kommentere saken.

- Konklusjonen fra EOS er tydelig. Vi har ingen ytterligere kommentarer i denne saken, sier pressekontakt Tonje Næss i Norwegian til NTB.

- Masseinnsamling

Via tilgangen hos Norwegian har PST kunnet få informasjon om navn, tidspunkt for bestillingen, tidspunkt for reisen, opplysning om reise til/fra, betaling, betalingsform, beløp og kredittkortnummer med de 6 første og 4 siste sifrene, e-postadresse, telefonnummer, bookingnummer og opplysninger om eventuelle andre personer på samme booking/felles billettbestilling.

Informasjonen som PST har fått fra passasjerlistene fra de åtte andre flyselskapene, dreier seg om opplysninger om rute og dag for reisen, passasjerens navn, passnummer, fødselsdato, kjønn, nasjonalitet, tidspunktet for bestilling, bookingreferansenummer, navn på bestiller, setenummer og bookingklasse.

- Innhentingen har vært preget av å være masseinnsamling av opplysninger der de fleste ikke har relevans for PSTs oppgaveløsning, slår EOS-utvalget fast.

Avsluttet umiddelbart

I en pressemelding viser Sjøvold til at PST har i sin innhenting av informasjonen lagt utlendingsloven og utlendingsforskriften til grunn.

Ifølge PST-sjefen har det vært uenighet mellom utvalget og PST vedrørende om dette har vært tilstrekkelig rettslig grunnlag.

- EOS-utvalget har nå konkludert med at innhentingen ikke har hatt nødvendig rettslig grunnlag. PST har som følge av kritikken umiddelbart avsluttet den kritiserte praksisen.

PST har igangsatt et arbeid med revidering av praksis og rutiner for å sikre korrekt innhenting og behandling av passasjerlister.

- Det er i denne saken positivt at utlendingsforskriften § 4-24 nå er endret med virkning fra 18. november 2019 og etter dette presiserer at PST som del av politiet skal kunne anmode flyselskapene om flypassasjerlister, sier Sjøvold.