EOS-utvalget skal granske PSTs bruk av basestasjoner

Bedt om info.

SKAL GRANSKES: PST-sjef Benedicte Bjørnland (t.v.), politiadvokat Signe Alling og etterforskningsleder Arnstein Jørgensen under PSTs pressekonferanse om etterforskningen i saken om mobilovervåkning i Nydalen i Oslo torsdag ettermiddag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SKAL GRANSKES: PST-sjef Benedicte Bjørnland (t.v.), politiadvokat Signe Alling og etterforskningsleder Arnstein Jørgensen under PSTs pressekonferanse om etterforskningen i saken om mobilovervåkning i Nydalen i Oslo torsdag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stortingets EOS-utvalg har fått i oppgave å undersøke om PST har brukt ulovlige metoder etter påstandene om bruk av falske basestasjoner i Oslo.

I slutten av forrige måned avviste Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at Aftenposten hadde avdekket falske mobilbasestasjoner i Oslo sentrum. For å undersøke at alt faktisk har gått lovlig for seg fra PSTs side, skal Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) kontrollere bruken av såkalt skjulte tvangsmidler, både i den omtalte saken og generelt.

Det kommer fram i EOS-utvalgets årsmelding for 2014.

Hentet informasjon - I forbindelse med Aftenpostens oppslag om falske basestasjoner i Oslo har utvalget bedt om og fått rettslig, faktisk og teknisk informasjon fra PST, E-tjenesten og NSM (Nasjonal sikkerhetsmyndighet). Utvalgets oppgave er å undersøke om EOS-tjenestene har brukt ulovlige metoder. Utvalget fører etterfølgende kontroll med PSTs bruk av skjulte tvangsmidler og fortsetter med det i 2015, heter det.

Fra før har justisminister Anders Anundsen (Frp) bekreftet overfor Stortinget at PST bruker falske basestasjoner i saker som er under etterforskning. Det har tjenesten lovhjemmel til, men forutsetningen er at tilsynsmyndighetene skal varsles hver gang det blir satt opp en IMSI-fanger (basestasjon). Etter det som er kjent, skal PST aldri ha kommet med et slikt varsel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.